Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Војводина » Отворено 65. Стеријино позорје

Отворено 65. Стеријино позорје

Стеријино позорје, 65. по реду, почело је вечерас, 26. септембра, након два одлагања, под мотом „Стварност чуднија од маште“.
Позорје је свечано отворила глумица Бранка Петрић Фехмију, а затим је изведена прва представа из такмичарске селекције – „Смедерево 1941“ Српског народног позоришта, по тексту и у режији Ане Ђорђевић.

У такмичарској селекцији је још шест представа: „Кретање“ Битеф театра, „Ко је убио Џенис Џоплин?“ СНП-а, „Густав је крив за све“ Позоришта „Деже Костолањи“ из Суботице, „Семпер идем“ Народног позоришта из Сомбора, „Радничка хроника“ Народног позоришта из Суботице и „Лепа Брена проџект“ Битеф театра.

„Једваносимсобоакаломистобо“ Сарајевског ратног театра и „Ајхман у Јерусалиму“ Загребачког казалишта младих део су међународног програма „Кругови“.

Ново на Стеријином позорју је програм „Друга сцена“ за који су изабране представе „Нико и ништа“ Пулс театра из Лазаревца и „Повратак“ СНП-а, а публика ће моћи да види и „Лонли планет“ Атељеа 212, представу насталу у доба короне.

Фестивал траје до недеље, 4. октобра, када ће у част награђених бити одиграна представа „Сјећаш ли се Доли Бел“ Камерног театра 55 из Сарајева, у режији Кокана Младеновића.

Неке раније планиране представе из иностранства не долазе на Позорје због пандемије, а ни сада није познато да ли ће све најављене представе бити изведене.

„Надамо се да ће овај програм заиста моћи да се изведе. Ансамбл Загребачког казалишта младих мораће да се тестира пре поласка. Уколико само један од њих буде позитиван на корону, они не долазе. Чланови два позоришна ансамбла из Сарајева могу без тестирања да крену на пут, али ће им на граници бити мерена температура и, поново, ако неко из екипе не буде могао да настави пут ка Новом Саду њихове представе неће бити изведене“, рекао је директор Стеријиног позорја Мирослав Радоњић.

Новосадска публика је веома заинтересована за Стеријино позорје али је број места смањен због ситуације са вирусом ковид19, сви гледаоци морају носити маску и држати дистанцу.
Отварању фестивала и позоришној представи „Смедерево 1941“ присуствовао је и градоначелник Милош Вучевић.

This slideshow requires JavaScript.

Извор:Новине Новосадске