Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Свет » УН: Американци сваки трен користе да неосновано оптужују Кину?!

УН: Американци сваки трен користе да неосновано оптужују Кину?!

Kина, САД и Русија сукобиле су се трећег дана заседања УН око одговорности за пандемију коронавируса и тога ко је злоупотребио и политизовао вирус.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш нагласио је недостатак међународне сарадње у одговору на ширење коронавируса који је још увек „ван контроле“.

Оштра расправа високих званичника тих земаља уследила је на крају виртуелног састанка.

Kинески министар спољних послова Ванг Ји, који је први говорио, нагласио је важност мултилатерализма.

„У овако изазовном тренутку велике државе имају још већу дужност да ставе будућност човечанства на прво место, и одбаце ставове Хладног рата и идеолошку пристрасност и окупе се у духу партнерства како би се решиле потешкоће“, рекао је Ванг.

Он је рекао да је потребно супротставити се санкцијама како би се „заштитио ауторитет и светост међународног права“.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да пандемија и „несрећа коју она носи нису исправиле међудржавне разлике, већ су их, напротив, продубиле“.

„Видимо покушаје појединих земаља да искористе тренутну ситуацију како би напредовали у својим тренутним интересима“, рекао је Лавров.

Америчка амбасадорка при УН Kели Kрафт је на крају састанка рекла да је запањена и да су неки званичници искористили ову прилику у политичке сврхе.

„Срам вас било. Запањена сам садржајем данашње дискусије. Председник Трамп је врло јасно рекао да ћемо урадити све што је исправно, чак и ако је непопуларно, јер ово није такмичење у популарности“, рекла је Kрафт нагласивши да је Kина одговорна за ширење заразе корона вируса.

Додала је да је „одлука Kинеске комунистичке партије да сакрије порекло вируса, умањи његову опасност и потисне научну сарадњу“ трансформисала је локалну епидемију у глобалну пандемију.

Kинески амбасадор у УН Занг Јун затражио је реч на крају састанка и рекао да се „Kина одлучно противи и одбацује неосноване оптужбе САД“.

„Злоупотребљавајући платформу Уједињених нација и Савета безбедности, САД шире политички вирус и дезинформације и стварају конфронтацију и поделу“, рекао је Занг.

Он је додао да САД треба да схвате да је неуспех у одговору на пандемију „у потпуности њихова кривица“

Руски амбасадор у УН Василиј Небензија изразио је жаљење што је Kрафт искористила састанак „како би изнела неосноване оптужбе“ против једног члана.

 

Интермагазин