Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » ИЗРАЕЛСКО ПРИЗНАЊЕ ТЗВ. КОСОВА: Сви о њему причају, а нико га није видео

ИЗРАЕЛСКО ПРИЗНАЊЕ ТЗВ. КОСОВА: Сви о њему причају, а нико га није видео

ПОСЛЕ потписивања споразума о нормализацији односа Београда и Приштине у Вашингтону, са свих страна стижу опречне информације о израелском признању самопроглашене независности Косова.

Једни тврде да је ствар решена, други да ће се то још разматрати, а чак ни на званичном сајту министарства спољних послова приштинских институција — нема потврде.

Нови амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан у својој последњој изјави тврди да нема никаквог питања у вези са тим да ли ће Израел признати или не самопроглашену независност Косова, јер је, како је рекао — „Израел признао Косово 4. септембра“.

Међутим, власти привремених приштинских институција, годинама склоне да „на сва звона“ објаве када добију признање за своју самопроглашену независност, чак и када је то признање повучено или чак ни не постоји, овог пута нису деловале.

На списак земаља које су признале самопроглашену косовску независност од 2018. године није уписана нити једна држава, чак ни Израел, за који су косовски политичари после састанка у Белој кући тврдили да је експресно признао лажну државу Косово.

Додатну забуну око израелског признања пре само пет дана подгрејао је и сам амбасадор Израела у Београду, јер је тада за Танјуг изјавио да Израел технички још није признао Косово, али да је то део недавно постигнутог споразума у Вашингтону.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху, иако се недавно писаном поруком обратио Приштини, о признању није рекао ни реч.

Ни амерички званичници нису много пажње посветили последњој тачки споразума из Вашингтона, јер, како су данима истицали, фокус потписаног документа је на економској нормализацији.

Спутник