Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » Српска лига: Дан српске заставе 2021. обележити на Кајмакчалану

Српска лига: Дан српске заставе 2021. обележити на Кајмакчалану

Српска лига подржава предлог председника Демократске партије Срба у Северној Македонији и посланика у македонском Собрању Ивана Стоилковића, Александру Вучићу и Милораду Додику да Србија и Република Српска 2021. године прославе Дан српског јединства, слободе и националне заставе на Кајмакчалану, месту најжешћих борби на Солунском фронту, а чији је пробој, 15. септембра 1918, повод за установљење овог државног и свесрпског празника – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге.


Ђурђев је подсетио на чињеницу да је више од 40.000 српских војника погинуло или рањено током борби на Кајмакчалану, од јесени 1916. године, и првог покушаја, па до коначног пробоја Солунског фронта, две године касније, а управо на стогодишњицу ове битке Република Србија је обновила спомен капелу са урном у којој се некада налазило срце великог српског пријатеља доктора Арчибалда Рајса и костурницу палих српских бораца јужно од капеле.

Колико је слобода била значајна српском родољубу тог времена говори податак да се врх Кајмакчалан налази на висини од 2.500 метара, и да је и дан-данас, чак и у летњим месецима, тешко стићи до њега, као и назив „Капија слободе“ који су му дали српски војници који су тада први пут закорачили на српско тле после повлачења преко Албаније и опоравка на Крфу, закључује Ђурђев.

Стоилковић: Предлог Вучићу и Додику – Догодине на Кајмакчалану!