Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » Русија: „Северни ток 2“ ће одолети претњама санкцијама, али су могући застоји

Русија: „Северни ток 2“ ће одолети претњама санкцијама, али су могући застоји

Стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов сматра да ће се реализација пројекта „Северни ток 2“ наставити и у условима претње санкцијама Русији због ситуације са Алексејом Наваљним, али да нису искључена одређена кашњења.

„Мислим да ће изградња гасовода одолети притиску његових противника, иако не искључујем одређене застоје у реализацији пројекта“, рекао је Чижов.

Он је истакао да дискусија око изградње гасовода „Северни ток 2“ није тема на нивоу ЕУ.

Према његовим речима, чињеница да је настављена реализација пројекта у великој мери је резултат објективне заинтересованости Немачке да крене проток гаса.

Чижов је такође изразио сумњу да би могуће санкције ЕУ због инцидента са Наваљним могле утицати на учешће Русије у међународном платном систему СВИФТ.

„У сваком случају, ако крене напад на СВИФТ, кренуће из Вашингтона, а не из Брисела“, истакао је.

Брод „Иван Сидоренко“ стигао у Немачку

Брод за снабдевање „Иван Сидоренко“ који је планиран да се користи приликом завршетка градње „Северног тока 2“ стигао је у немачку луку Мукран – логистичку базу пројекта, наводи портал „Марин трафик“.

Брод је уловио у луку јутрос, а путовање из Санкт Петербурга је трајало два дана.

„Северни ток 2“ могуће је завршити помоћу брода са сидром кога ће пратити други брод са динамичким позиционирањем. До сада је баржа „Фортуна“ компаније МРТС била један од кандидата за завршетак гасовода, док је друга опција брод за постављање цеви „Академик Черски“ са системом динамичког позиционирања.

Подсетимо у луци „Мукран“ тренутно се налази и брод „Академик Черски“, док је баржа „Фортуна“ у луци у немачком Ростоку.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Спутник