Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Свет » Израел све демантовао у вези Косова и Јерусалима

Израел све демантовао у вези Косова и Јерусалима

Србија неће преместити амбасаду у Јерусалим ако Израел призна Kосово и признање Kосова заоштрило би односе са Србијом, пише Џерузалем пост позивајући се на извор близак председнику Србије Александру Вучићу.

Израелско признање Kосова као независне земље заоштриће односе са Србијом, упркос томе што је то у оквиру споразума које су балканске земље потписале у Белој кући, тврди за израелски лист извор близак председнику Србије Александру Вучићу.

– Србија неће преселити своју амбасаду у Јерусалим ако Израел призна Kосово као независну земљу – рекао је извор, који је, како се наводи, добро упознат са споразумом потписаним у Вашингтону.

– Штавише, овај потез Израела нашкодио би иначе блиским односима између Израела и Србије и они никада више неће бити исти. Толико је једноставно – каже извор.

Извор је додао да „многи тврде да би Израел који призна Kосово био попут земаља које једнострано признају ’Палестину’“.

Џерузалем пост преноси саопштење Вучићевог кабинета да је прошле недеље дошло до „велике расправе“ између председника Србије и америчких преговарача око израелског признања Kосова.

– Мислили су да треба да позовемо Израел да призна Kосово, а ми смо рекли да не можемо јер то подрива нашу политику. Рекли смо да ако се Израел и Приштина сложе око тога – у реду – изјавио је Вучић.

– Такође смо рекли Израелу да ће ако буду поштовали Србију наша земља преместити амбасаду у Јерусалим – рекао је председник.

Џерузалем пост пише да би „поштовање Србије“ могло значити непризнавање Kосова.

Раније ове године, Србија је најавила да ће отворити трговинску канцеларију у Јерусалиму и шаље делегацију у Израел ове недеље с тим циљем.

Интермагазин