Почетак » Вести » Србија » Поднета кривична пријава против ЂУКАНОВИЋА
Фото јутјуб

Поднета кривична пријава против ЂУКАНОВИЋА

Правни заступник Душка Кнежевића, председника „Атлас групе“ поднео је кривичну пријаву против председника Црне Горе Мила Ђукановића, оптужујући га да је починио кривично дело – позивање на насилну промену уставног уређења.

У саопштењу адвоката Здравка Ђукановића, пише да је пријављени председник државе, у више наврата позивао да се силом промене резултати парламентарних избора, иако је, наводи се, декларативно признао пораз ДПС-а на изборима, преносе црногорске „Вијести“.

– Тако што ће се угрожавањем уставног уређења силом онемогућити, политичке партије које су обезбедиле парламентарну већину на парламентарним изборима и то коалиције За будућност Црне Горе, Мир је наша нација, Црно на бело, да у складу са законом и изборним резултатима формирају власт и то тако што је на састанку највиших функционера ДПС-а Црне Горе, којим је пријављени председавао, а који је одржан 1. септембра 2020. године, направио тактику покушаја дестабилизације политичке ситуације у Црној Гори и иницирао доношење закључака који су на састанку усвојени – наводи се у саопштењу.

Београдски адвокат побројао је наводне закључке са тог састанка, рекавши да су планирали изазивање што више инцидената, уз коришћење обележја Србије, те коришћење четничких и руских застава, посебно провоцирање мањина, Албанаца, Бошњака и Хрвата, невладиних и грађанских активиста…

– Ширење панике међу члановима ДПС-а вестима о реваншизму и отказима, како би се избегли такозвани „прелетачи“, о свим инцидентима обавештавати канцеларију ЕУ у Подгорици, односно амбасадоре Квинте, пожељно је слати што више фотографија и видео-снимака, где се виде руска и српска обележја као и примери деструкције европских, евроатлантских симбола, као и симбола суседних држава Хрватске, Албаније“ – наводи се у закључцима које је побројао адвокат.

Мило Ђукановић је, пише у саопштењу, након завршетка тог састанка – у више наврата, преко за то задужених чланова ДПС-а, а путем друштвених мрежа, позвао чланство ДПС-а на скуп заказан за 6. септембар у Подгорици: Са очигледном намером да се он претвори у насилне протесте, а који скуп је заказан под слоганом: „Ако треба да гори Подгорица, има да гори! Ако треба да се руши Подгорица, има да се руши, али Срби нам судбине неће кројити, сви у Подгорицу бунт је спреман, Црногорци наши преци су ратовали са много мањом бројном снагом наспрам противника, па су добијали, 6. септембра сви у Подгорицу, Црна Гора те зове немаш изговор““.

– Захтевамо да Управа полиције, употребом специјалних истражних метода, утврди идентитет лица које су преко друштвених мрежа и непосредно на терену или на други начин учествовала у спровођењу закључака, у актима насиља, односно да се утврди идентитет лица која су поступала по закључцима са састанка ДПС којим је председавао Мило Ђукановић од 1. септембра 2020. године, те да се у случају утврђивања кривичне одговорности покрене поступак и против тих лица, а све ради утврђивања свих битних околности које су од значаја за описано кривично дело. Очекујемо да се у складу са законом спроведе кривични поступак против председника Црне Горе Мила Ђукановића – пише у саопштењу адвоката Здравка Ђукановића.

Вијести