Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Свет » Водећи руски токсиколог открива шта је могло изазвати стање Наваљног

Водећи руски токсиколог открива шта је могло изазвати стање Наваљног

Главни токсиколог Омске области Александар Сабајев изјавио је да је руски опозиционар Алексеј Наваљни имао проблеме са исхраном и варењем и неколико дана пре хоспитализације, јер је био на посебним режимима исхране.

Сабајев је истакао да метаболички поремећаји нису реткост у пракси, и да Наваљни није био јединствен такав клинички случај.

„Подаци и анамнеза, односно историја болести, указивали су нам на то да је заиста имао проблема, и то у трајању од пет до седам дана пре хоспитализације. Имао је проблеме са варењем, проблеме са исхраном. Пацијент је био на неким режимима исхране, нешто везано за мршављење“, рекао је Сабајев, преноси Министарство здравља Омске области.

Он је рекао да су лекари просто проценили степен промена и метаболички поремећај.

„Сам формат метаболичког поремећаја је превладао над метаболизмом угљених хидрата. То су висок ниво шећера у крви, висок ниво дијастазе у урину, висока амилаза у крвном серуму, висок ниво млечне киселине. Ти параметри нису ни на који начин повезани са ‘новичком’“, рекао је Сабајев.

Он је додао да то што бубрези, јетра и плућа нису оштећени указује на то да није било никаквих токсина у организму Наваљног.

„Било какав токсикант који прође кроз наше природне органе детоксикације, а то су бубрези, јетра и плућа, оставиће траг. У овом случају није било оштећења тих органа. С обзиром на то може се рећи да у организму пацијента није било никаквих токсиканата“, рекао је лекар.

Он је додао да је стање Алексеја Наваљног могао изазвати и алкохол, стрес и премореност, чак и температурни фактор, као што је дуготрајно излагање сунцу.

Он је додао да су лекари у клиници у Омску успели да умање дубину коме у којој се налазио Наваљни и да врате метаболизам угљених хидрата скоро у нормалу.

„За 44 часа боравка пацијента у нашој клиници успели смо много тога. Поред тога што смо спровели опсежне дијагностике и што је одржано неколико конзилијума, на клиничком плану смо успели да метаболизам угљених хидрата, а посебно ниво шећера, доведемо скоро у нормалу. Такође се зауставило нагомилавање млечне киселине. Смањила се дубина коме. То указује на то да су неуролошке манифестације почеле полако да нестају док је био у нашој клиници“, рекао је главни токсиколог.

Подсетимо, немачка влада је, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила јуче да је руски опозиционар „отрован“ супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Спутник