Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Свет » Ердоган забранио немачким војним авионима да лете преко Турске

Ердоган забранио немачким војним авионима да лете преко Турске

Министар спољних послова Јерменије потврдио је извештај у којем је откривено да је Турска забранила немачким војним авионима да лете изнад њиховог ваздушног простора.

Немачки авиони требало је да покупе јерменске војнике како би се придружили мировној мисији у Авганистану.

Јерменија је обавестила да је 120 њихових војника требало да буде пребачено у Немачку где би наставили са даљом обуком пре ангажовања у Авганистану у оквиру мисије НАТО.

Немачки лист „Шпигл“ извештава да је немачки војни авион био на путу ка Јеревану крајем јула када су их изненадили турски контролори лета одбијајући да им дозволе да прелете преко Турске.

Авион је морао да се окрене и врати у Немачку. Средином августа, војници су пребачени у Немачку преко Русије.

Ана Нагдалиан, потпаролка јерменског министра спољашњих послова прочитала је обавештење: „Сада је јасно да Турска опструише НАТО и ЕУ мировне мисије јер је њихова позиција антијерменска.“

Немачким авионима забрањен је прелет преко турске територије због сукоба Јерменије и Азербејџана који је турски најбољи савезник у региону.

Са друге стране, Јерменија је активни учесник НАТО мисија од 2009. године. Нови потез Ердогана усмерен против НАТО чланица само је још један у низу удараца који потреса Алијансу.

Интермагазин