Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » „Црногорске патриоте“ марширају по Цетињу:

„Црногорске патриоте“ марширају по Цетињу:

Најављени скупови „црногорских патриота“, вечерас на Цетињу а у недељу у Подгорици, могу бити генератор хаоса у ровитој атмосфери после парламентарних избора, упозорава аналитичар Игор Дамјановић.

Скуп на Цетињу заказан је за 17 сати испред Цетињског манастира под паролом „Само за Црну Гору, ни за једну партију“, док је у недељу заказан скуп присталица одлазеће власти који су незадовољни поразом на изборима. Кључна порука коју власт овим скупом жели да пошаље јесте да пораз ДПС-а уједно значи и пораз националних Црногораца и државе Црне Горе.

Скупови могу бити генератор хаоса

Иако верује да одзив на скупове неће бити масован, Дамјановић, упозорава, да је са друге стране могуће да они буду генератор хаоса – уколико окупљени нпр. у недељу крену на храм Христовог Васкрсења, или пак на неки други начин покушају да изазову инциденте и провоцирају сукоб.

У објавама Демократске партије социјалиста (ДПС) на званичним страницама те партије на друштвеним мрежама, позив на скуп за недељу пропраћен је порукама „да нема више изговора“, „покажимо да нас има много“ и „Црна Гора прије свега“. Иста порука подијељена је и на вајбер групи ДПС-а.

Ипак, прије него што је и ДПС званично послао позив за поменути скуп, на друштвеним мрежама су се шириле информације о планираном окупљању уз позив да се покаже бунт према новој „националистичкој власти“, али и пријетеће поруке у стилу – „Ако треба да гори, Подгорица има да гори, ако треба да се руши, Подгорица има да се руши, али Срби нам судбине неће кројити!“.

Интересантно је да полиција није реаговала нити било кога процесуирала на овакве поруке насиља и мржње. Истовремено, портпарол ДПС-а Милош Николић објавио је јуче да његова партија није организатор скупа, наводећи да су то “одређене патриотске организације“ које наводно „ни на који начин нијесу повезане с партијом”.

У јавности, међутим, преовладава мишљење да је у питању скуп у организацији ДПС-а. Идентичног размишљања је и аналитичар Игор Дамјановић који каже да без обзира ли ДПС јесте или није формални организатор митинга у недјељу у Подгорици – иза њега ван сваке разумне сумње стоји – Мило Ђукановић и његово окружење.

„Са званичних ДПС партијских страница на друштвеним мрежама се позивало се тај скуп, као и са профила њихових активиста и функционера“, подсјећа Дамјановић, који то види као аргумент у прилог мишљењу да иза скупа организационо и логистички стоји одлазећа власт.

Изазов миру и стабилности

Наш саговорник примјећује да вјероватно никада у историји владајућа партија која је изгубила изборе није организовала протесте, као што то, како каже, ради дезоријентисани режим Мила Ђукановића.

„Ова шизофрена ситуација бојим се може да представља озбиљан изазов миру, стабилности друштва и безбједности грађана и њихове имовине“, истиче Дамјановић.
Он се пробојава да су и на скупу који су неформалне групе блиске ДПС-у за четвртак најавиле пред Цетињским манастиром, могући инциденти, како каже, слични оним које смо претходних 2-3 дана гледали у Пљевљима.

„Међутим, како сада када на сваком ћошку постоје сигурносне камере, уколико полиција не открије починиоце инцидената у Пљевљима, ван сваке сумње ријеч је о режији и провокацији структура повезаних са АНБ“, увјерен је Дамјановић.

Због свега наш саговорник упозорава да је у овом прелазном периоду до конституисања нове власти најважније да се сачува прибраност и мир у Црној Гори, те да грађани не насиједају на могуће провокације и тензије које би произвели слични скупови.

У међувремену, из Управе полиције су саопштили да ће обезбјеђивати скупове коју су најављени као „црногорски патриотски“, иако нису најављени у складу са законом.