Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » Имењак и пораз Миловизма

Имењак и пораз Миловизма

Пише: Владимир Тодић, један од учесника изборног програма ИН4С

Владимир Добросављевић и ја пријатељи смо из деведесетих, када смо освајали мале студентске победе против Милошевића. Пријатељство је подразумевало и негативан однос према Милу Ђукановићу, new-born „демократи“ који је од тог времена (све до данас) стварао своју клијентелистичку мрежу у Србији. Када је опозиција пред пад Милошевића кукала по кулоарима „како нема победе без Мила који је чувао Зорана“, Влада је био један од ретких који је веровао у победу. Ђукановићева сепаратистичка политика, често снажно подржавана у Београду (уз пасивно држање тзв. патриотских кругова) након 2000. имала је у имењаку жестоког и отвореног критичара, коме су многи страначки војници завидели на слободи у размишљању, деловању и неспутаној енергији.

Добросављевић
Гурање на страначку маргину у оквирима безидејног и дезоријентисаног ДСС отворило му је простор да своју велику енергију и организациону способност усмери ка политичком простору Црне Горе. Његова непосредна борба, теренски рад, едукације, саветничке улоге и различите инструктазе запоцеле су непосредно пред отцепљење ЦГ. Ова фокусираност, која се унутар антирезимске опозиције у ЦГ сударала са предрасудама, отпорима, стереотипима, виском митологије у политици, као и емоционалним набојима успевала је годинама, као вода у камену, да нађе пут. Еманципација српске политике у ЦГ незамислива је без утицаја Владимира Добросављевића.Већ готово деценију Влада је од стране разних миловистичких структура под присмотром, забрањиван му је улазак у ЦГ, праћено екстрадицијама. Као изразито позитиван и добронамеран човек, често је био магнет за професионалне и полуписмене патриоте, скутоноше разних тајкуна и политичара. Иза сваког разочарања, брзо би се дизао и ишао даље. Сви ми само смо били ту да иде даље – што пре. Влада је веровао увек у пад Ђукановица, као сто је увек објашњавао окружењу и у ЦГ и у Србији да је шифра за слом аутократе у прихватању глобалних датости на малој балканској периферији и артикулисању свих демократских капацитета Срба у Црној Гори који ће деловати интегрално са другим политичким странкама и нацијама.

Јуче смо имењак и ја заједно дочекали победу опозиције и тај део личне историје, као карика која нам је недостајала, моћи ћемо да разумемо тек након онога што сада следи у Црној Гори. И знам да је Влада спреман да улози још већи труд и напор у демонтирању миловистичког наслеђа. Да ли је на то спремна и црногорска опозиција? Видећемо….

Томић: Добросављевић далеко испред свог времена

Проф. др Милан Томић

„Влада је политички разумљив само онима који разумеју ствари. Зато га и волим и подржавам ево већ двадесет година…То је мој лични субјективни однос према Добросављевићу, али ако би објективизирали ствари онда он има само једну ману – далеко је испред свог времена“, коментар је проф. др Милана Томића на текст Владимира Тодића.

ИН4С