Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Свет » НЕМЦИ ЗАКУКАЛИ: Европи прети рат!

НЕМЦИ ЗАКУКАЛИ: Европи прети рат!

Немачки министар спољних послова Хајко Мас рекао је у Анкари да је ситуација између Турске и Грчке у „врло критичном“ тренутку.

Он је додао да је ипак уверен да нико не жели да тај спор решава војним путем.

„Има воље са обе стране за дијалог“, рекао је Мас на заједничкој конференцији за новинаре са својим турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, пренела је агенција АФП.

Чавушоглу је рекао да је Анкара спремна за дијалог с Атином „без предуслова“ у вези са спором те две савезнице у НАТО око потраге за налазиштима нафте у источном Средоземљу.

„Турска је спремна на дијалог о равноправној подели без предуслова, али то није могуће ако Грчка намеће предуслове“, рекао је Чавушоглу.

Немачки министарје данас посетио и Грчку у настојању да смири све јачу напетост између две суседне земље на источном Средоземљу.

Оне су у жестоком спору око поморских граница и права на експлоатацију гаса и нафте у подморју послале ратне флоте које маневришу једна око друге и најавиле су војне вежбе у широкој области између Kрита и Kипра где турски брод трага за нафтом, преноси агенција АП.

„Садашња ситуација у источном Средоземљу је играње ватром и свака, и најмања искра може довести до катастрофе“, рекао је Мас данас у Атини после сусрета са својим грчким колегом Никос Дендиасом.

„Нико не може имати интереса у томе, а свакако не у војној конфронтацији НАТО партнера и суседа“, рекао је Мас.

После Атине Мас је отпутовао у Турску да то каже и турском министру Чавушоглуу.

Министари спојних послова ЕУ требало би да се састану у Берлину крајем ове недеље да би разговарали о Турској коју многи сматрају одговорном за напетост с Грчком.

Интермагазин