Почетак » Вести » Србија » Последњи трзаји полиције и режима: Кривичне пријаве за Здравка Кривокапића и свештенике СПЦ

Последњи трзаји полиције и режима: Кривичне пријаве за Здравка Кривокапића и свештенике СПЦ

Прекршајно је санкционисано 67 особа док су против 11 особа поднијете кривичне пријаве. Кривчна пријава је поднијета и против лидера коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравка Кривокапића, „због постојања основане сумње да је извршио кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.“

Проф. др Здравко Кривокапић са полицајцима током блокаде пута од Биоча ка Подгорици

Управа полиције саопштила је да су јуче током дана законито и у складу са овлашћењима предузели низ активности из своје надлежности.

„Регистрована су кривична дјела извршена кршењем мјера Министарства здравља о спречавању ширења коронавируса окупљањима већег броја грађана, непоштовањем физичке дистанце и неношењем заштитних маски. Организатори окупљања угрожавали су здравље грађана, нарушавали јавни ред и мир и угрожавали безбједно одвијање саобраћаја“, наводе из УП.

Грађани су, како је саопштено из полиције, возилима и иконографијом онемогућавали несметано одвијање саобраћаја.

Полиција је, поручују, дјеловала превентивно и законито, те додају да ће сви који су позивали на недозвољена окупљања, организововали их и тако угрожавали јавно здравље бити кривично санкционисани, преносе Вијести.

„Грађани су возилима онемогућавали нормално одвијање саобраћаја на више дионица, одбијајући да поступе по наређењима припадника полиције када су возилима блокирали саобраћај на путном правцу Никшић – Подгорица и Колашин – Подгорица“.

Полиција је, како додају, спријечила организоване доласке грађана у Подгорицу из више црногорских градова.

Прекршајно је санкционисано 67 особа док су против 11 особа поднијете кривичне пријаве.

„У току су даље мјере и радње на идентификовању осталих лица и утврђивању њихове прекршајне и кривичне одговорности“, казали су из полиције.

Кривичне пријаве су поднијете против пет свештених лица Српске православне цркве у Црној Гори. Из полиције су констатовали да „и поред бројих упозорења свештена лица поново чине кривична дјела и прекршаје и не поштују законом утврђене прописе.“

Кривчна пријава је поднијета и против лидера коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравка Кривокапића, „због постојања основане сумње да је извршио кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.“

„Кривокапић је од Златице предводио око 1.200 грађана којом приликом се нијесу поштовале мјере о сузбијању коронавируса на који начин је угрозио здравље већег броја грађана“, саопштено је из полиције.

Додају и да гранична полиција није дозволила „организовано кретање 19 пловила на мору“ у складу са Законом о сигурности поморске пловидбе.

„Од стране организатора није поднијет захтјев Управи поморске сигурности и управљања лукама па је самим тим постојала могућност угрожавања сигурности поморске пловидбе осталих учесника у поморском саобраћају.“

Контролисан је, како је саопштено из полиције, велики број лица и возила, међу којима је, истичу из УП, било и безбједносно интересантних лица, „а полиција у Подгорици је одузела мегафон, нож, бокс, спреј са надражујућим дејством и друге недозвољне ствари и предмете.“

„Управа полиције је спријечила незаконито дјеловање лица која су учествовала у организованом кретању ка граничном прелазу Ранче и обезбједила поштовање наредби надлежних органа. Управа полиције ће у наредном периоду појачаним активностима дјеловати и санкционисати сваки покушај незаконитог поступања“, закључује се у саопштењу Управе полиције.

 

 

ИН4С