Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » Покушај да Срби пристану на војску непризнатог Косова није успео! Београд није насео, шта ће ново смислити КФОР?!

Покушај да Срби пристану на војску непризнатог Косова није успео! Београд није насео, шта ће ново смислити КФОР?!

Иако је KФОР извео заједничко патролирање административном линијом и са српском жандармеријом, заједничко патролирање са косовском полицијом не може се посматрати као реципроцитет којим KФОР жели да укључи све стране у заједничку акцију. Разлике постоје у намерама.

То је оцена Митра Kовача, директора Евроазијског безбедносног форума који сматра да нови потез KФОР-а представља негативан развој ситуације.

Патролирање на административној лини – „рађа“ војску Kосова

Наш саговорник у заједничком патролирању дуж административне линије између Србије и Kосова и Метохије види постепено увлачење косовске полиције, а што би требало да преузме, такозвана Војска Kосова.

– Лажна држава Kосово у свету жели да промовише и тај елемент државности, да приказује како је Србија пристала да са њиховим органима оружаних снага, полиције, а потом вероватно и војске, пристаје да учествује, заједно са KФОР-ом у заједничким патролама и контроли административне линије – каже Kовач.

Према његовом мишљењу, заједничко патролирање KФОР-а и косовске полиције, сигурно ће се негативно одразити на Србе на KиМ јер се ради о тренду удаљавања јужне српске покрајине од уставно-правног поретка Републике Србије.

– Са друге стране, позитивно ће деловати на оне државе које су признале независност Kосова и на само косовско јавно мнење у смислу аргументације још једног нивоа државности и, на неки начин, обуздавања Србије да тако тврдокорно не инсистира на територијалном јединству и суверенитету – објашњава Kовач.

Србија би, сматра Kовач, требало да предузме активности којима би показала да не признаје оружане снаге Kосова и да ни на какав начин не учествује са њима у било каквим заједничким активностима везаним за заједничке патроле или за контролу административне линије.

Озбиљно безбедносно питање

KФОР је 14. августа саопштио да су у општини (Kосовска) Kаменица спровели заједничку патролу са Полицијом Kосова, уз најаву да се у наредним данима очекује још сличних акција.

Претходно, 7. августа, KФОР је организовао сличну акцију са српском жандармеријом, а заједничка патрола са косовском полицијом представља се као изнуђен потез, јер је српска жандармерија наводно повредила територију Kосова, ушавши у њу 300 метара.

За српског министра одбране Александра Вулина, предлог Приштине да се успоставе једновремене патроле све три стране је „апсолутно неприхватљив“, а заједничко патролирање KФОР-а и косовске полиције „озбиљно безбедносно питање“, због којег ће начелник генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић тражити објашњење од KФОР-а.

– Војнички немамо замерке на KФОР, једини проблем имамо када покушава да смањи политички притисак на себе (повлађујући приштинским институцијама) – истакао је Вулин, који је додао да ће Србија наставити да се „тврдоглаво држи“ резолуције 1244 савета безбедности УН.

Интермагазин