Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » Беспилотне летелице ЦХ-92А стигле су у редове Војске Србије

Беспилотне летелице ЦХ-92А стигле су у редове Војске Србије

Српска војска набавила је кинеске дронове који могу да гађају ласерски навођеним бомбама, али и да сами наводе друге бомбе и ракете. Такво оружје нема ниједна војска у региону, наводе у Министарству одбране.

Беспилотне летелице ЦХ-92А стигле су у редове Војске Србије недавно из Кине, а уМинистарству одбране истичу да је сада у редовима нашег РВ и ПВО шест таквих дронова.

„Набавком нових летелица Војска Србије постала је први корисник таквих ваздухоплова у региону и значајно унапредила своје способности извиђања и дејстава из ваздушног простора“, саопштавају из Министарства одбране.

Како кажу, дронови су мултифункционални и могу се користити за „реализацију широког спектра задатака“.

„То су задаци као што је извиђање из ваздушног простора, прецизно одређивање координата уочених циљева на земљи, њихово аутоматско праћење и напад на циљеве на земљи ласерски вођеним авио-бомбама. Летелице се могу користити и за обавештајну припрему бојишта, корекције артиљеријске ватре, процене ефеката дејства, ласерског обележавања циља ради дејства друге ласерски вођене муниције (бомби и ракета)“, кажу у Министарству.

Ласерски вођеним авио-бомбама може се дејствовати по лако оклопљеним возилима и утврђеним објектима, додају.

„У времену када је савремена бојишта немогуће замислити без активне употребе беспосадних платформи, како на копну, тако у ваздуху и води, набавка нове класе ваздухоплова Војсци Србије доноси и нове могућности развоја. За Војску Србије, подједнако значајна као и набавка даљински пилотираних ваздухоплова ЦХ-92А је и сарадња са кинеским стручњацима у домену развоја и производње домаће тактичке наоружане беспилотне летелице средњег долета – Пегаз, као и трансфер технологија које би стручњацима Војнотехничког института омогућиле самостално пројектовање и развој беспилотних летелица сличне класе“, наводе из Министарства.

Спутник