Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » Србија купила кинеску верзију руских ПВО ракетних система С-300

Србија купила кинеску верзију руских ПВО ракетних система С-300

ВОЈСКА Србије добиће ракетни систем противваздушне одбране ФК-3 кинеске производње, наводи данас специјализовани портал Балканска безбедносна мрежа и додаје да је набавка већ уговорена и плаћена.

Како се наводи у тексту, на ту набавку указује пажљиво читање годишњег извештаја о пословању јавног предузећа Југоимпорт-СДПР за прошлу годину у којем је, у једном пасусу, наведено да су закључени увозни уговори у укупној вредности од 620,3 милиона америчких долара, а да су највећи међу њима набавка „ПВО система ФК-3“.

Остали уговори по вредности су модернизација ловаца МиГ-29, модификација радара и нове ракете ваздух-ваздух и земља-ваздух, затим набавка француских лаких преносних система ПВО Мистрал 3 и ракета и кинеских беспилотних летелица ЦХ-92А, које су већ стигле и представљене јавно 4. јула на аеродрому Батајница.

Многи ФК-3 називају кинеском верзијом руских ПВО система С-300.

Кинези су на изложбама наоружања до сада наводили само штуре информације по којима се ради о систему са зоном уништења до 100 км по даљини и до 27 км по висини.

У домаћим изворима стално се помињу три система и можемо претпоставити, обзиром да се ради о информацији из државног врха да је тачна, и да су то три батерије.

Код система ФК-3 једну батерију чине возило са радаром и три лансирна возила од којих свако има четири ракете са радиокомандним и радарским полуактивним вођењем. Једна батерија може истовремено да дејствује са 12 ракета по 6 циљева.

Интермагазин