Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Свет » Помпео: САД желе формирање савеза демократских држава који ће се супротставити Кини

Помпео: САД желе формирање савеза демократских држава који ће се супротставити Кини

ИЗЈАВИО ДА КИНА ПОНАВЉА ГРЕШКЕ СССР И ЋЕ ВАШИНГТОН ИЗ СУКОБА ИЗАЋИ КАО ПОБЕДНИК

У библиотеци „Никсон“ рекао: „САД морају одустати од своје досадашње политике сарадње са Кином која је доживела крах. Била је то несмотрена сарадња. Не можемо је наставити, не смемо јој се вратити. Данас се морамо суочити са овом суровом истином. Ако желимо у слободном 21. веку, а не у кинеском 21. веку о којем машта [председник Кине] Си Ђинпинг“

* Опет се заложио за стварање алијансе која би се супротставила Кини, пошто она доноси изазове са којима се Запад раније није суочавао“: „Можда је дошло време да се формира нови савез држава. Држава са сличним погледима. Савез демократија. За то имамо средства. Треба нам само воља“

___________________________________________________________________

СУКОБ са Кином окончаће се победом Сједињених Држава, јер Пекинг понавља грешке Совјетског Савеза, изјавио је Мајк Помпео.

Амерички државни секретар је овако наступио у председничкој библиотеци „Никсон“ у Калифорнији. А „грешке СССР“ је означио и поредао овако: отуђење од потенцијалних савезника, губитак поверења у земљи и иностранству, одустајање од имовинских права и предвидљиве владавине закона.

Помпео је истовремено напоменуо да је Кина, за разлику од СССР, дубоко интегрисана у светску економију.

Нагласио је да Пекинг више зависи од Сједињених Држава, него оне од Кине.

Нови курс Вашигтона према Кини дефинисао је овако:

„Не ради се о обуздавању (Кине). Ово је сложени нови изазов са каквим се никада раније нисмо суочили. СССР је био одсечен од слободног света. Комунистичка Кина је већ унутар наших граница. Главни принцип на којем треба да градимо односе са Кином биће – веруј, али проверавај“.

Додатно је објаснио:

„Сједињене Државе морају одустати од своје досадашње политике сарадње са Кином која је доживела крах. Била је то несмотрена сарадња. Не можемо је наставити, не смемо јој се вратити. Данас се морамо суочити са овом суровом истином. Ако желимо у слободном 21. веку, а не у кинеском 21. веку о којем машта [председник Кине] Си Ђинпинг“.

Према његовим речима, САД је потребна стратегија која ће заштитити америчку економију и животе њених грађана.

Истовремено, амерички државни секретар се заложио за стварање нове алијансе која би се супротставила Кини, пошто она доноси изазове са којима се Запад раније није суочавао“.

„Можда је дошло време да се формира нови савез држава. Држава са сличним погледима. Савез демократија. За то имамо средства. Треба нам само воља“.

Сједињене Државе су дан раније поставиле ултиматум Кини да за 72 сата затвори свој конзулат у Хјустону.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин назвао је то „невиђеном ескалацијом“ и обећао да ће Пекинг адекватно одреаговати према САД.

Факти.орг