Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Свет » Турска тражи гас и нафту у Средоземном мору, Атина упутила ратне бродове

Турска тражи гас и нафту у Средоземном мору, Атина упутила ратне бродове

Ратни бродови грчке морнарице упућени су у јужни део Егејског мора и стављени у стање приправности јер је Турска у Средоземном мору започела бушења у циљу проналажења нафте и природног гаса, преноси Н-ТВ.

Званична Атина тражила је да Турска моментално прекине са „нелегалним активностима“ и упозорила на опасност од даље ескалације напетости између две земље.

„Јединице Ратне морнарице јуче су почеле операцију на југу и југо-истоку Егејског мора“, наводи се у саопштењу грчке поморске команде.

Телевизија Н-ТВ истиче да је Атина пре неколико дана изразила протест због тога што је Турска започела истраживачке активности јужно од грчког острва Кастелоризо.

„Ми захтевамо да Турска одмах прекине са нелегалним активностима којима крши наша суверена права и подрива мир и стабилност у региону“, поручило је грчко Министарство спољних послова.

Откако су у источном делу Средоземног мора пронађена богата налазишта природног гаса у региону не попуштају расправе о правима на испитивања и бушења.

Турска намерава да створи услове за проширивање свог утицаја у Средоземном мору, због чега је и склопила спорни споразум са владом у Триполију, наводи Н-ТВ.

Спутник