Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Свет » Американци тврде: Руски ратни авиони без обележја ушли у Либију и бомбардују турске положаје

Американци тврде: Руски ратни авиони без обележја ушли у Либију и бомбардују турске положаје

У саопштењу америчког Министарства одбране се наводи да су руски борбени авиони допремљени на аеродром у Либију како би помогли Хафтаровој Либијској националној армији (ЛНА).

“Руски борбени авиони стигли су у Либију из ваздушне базе у Русији након транзита из Сирије, где званичници Африцом-а процењују да су префарбани како би прикрили своје руско порекло”, наводи се у саопштењу.

Према наводима америчке војске, сврха појаве руских авиона у Либији је “помоЋ руским приватним плаЋеницима који послују на либијској територији”.

Према речима представника америчких оружаних снага, на челу Ће им бити пилоти из Русије.

“Свет је чуо Хафтара како изјављује да Ће покренути нову ваздушну кампању. То Ће бити руски плац́енички пилоти који ће летети у руским авионима како би бомбардовали власт Либије и турску војску која је ту самопозвана”, рекао је генерал војске Стивен Таунсенд, командант Африцом-а.

„Ако Русија искористи базу на обали Либије, следеЋи логични корак је да имплементира трајне, далекометне могућности, рекао је генерал Ваздухопловства Џеф Хериган, главнокомандујући ваздушним снагама САД у Европи.

„Ако дође тај дан, то Ће створити врло озбиљна питања безбедности на јужном, бочном делу Европе.“ Руске дестабилизујуЋе акције у Либији такође Ће погоршати регионалну нестабилност која је утицала на миграциону кризу која је погодила Европу“, саопштили су званичници.

Раније, у мају, медији су објавили да су снаге ЛНА, након што су примиле осам војних авиона, најавиле скорашњи почетак највеЋе ваздушне операције у Либији.

Да подсетимо, у Либији се тренутно воде оружани сукоби присталица различитих вођа. Земљу води Влада националног споразума (ГНА), на челу са премијером Фајез ал Сарајем.

Источну владу подржава командант Либијске националне армије, Халифа Хафтар. који има блиске везе са руским специјалним снагама.

Такође, 13. јануара, у Москви, одржани су преговори између шефова либијске Националне армије (ЛНА) Хафтара и владе Националног споразума (ГНА) Ал Сараја. Присутни су били и чланови министарстава спољних послова Русије и Турске.

На састанку, командант Либијске националне армије Хафтар обавестио је Русију о условима за наставак преговора о потписивању мировног споразума у ​​Либији.

Према Хафтаровим захтевима, милиције које су деловале у Либији дужне су да предају оружје у периоду од 45 до 90 дана. Овај процес треба да контролише посебна комисија коју је основала ЛНА заједно са УН.

Хафтар је такође одбио да призна Турску као посредника у решавању ситуације у Либији, јер турска страна није неутрална, у Либију је ушла самопозвана и подржава Владу националног споразума (ГНА).

Да подсетимо: Током борби војске Сараја којег подржава Запад и војске Хафтара којег подржава Русија и који је неформални наследњик Гадафијевих племена, прво су ушли руски специјалци како јављају америчке обавештајне службе, а онда су непозвани и нелегално ушли турски војници на страни Сараја а против Хафтара и Руских специјалаца.

Изгледа да је дошло до поремећаја на фронту и да су Турци почели да потискују Хафтарове снаге, па је убрзо стигла руска авијација без ознака што значи да је у питању црна операција сатирања турске војске.

Пошто Ердоган себи и Турској даје превелики значај очигледно је потребно да добије лекцију, па се у том смислу могу третирати руски авиони без ознака.

Русија свакако неће дозволити Турској да вршља по туђим земљама непозвана и да изиграва светског полицајца у интересним зонама Русије.

Wебтрибуне.рс