Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » Анализа организованог писања шаблонских коментара против СПЦ

Анализа организованог писања шаблонских коментара против СПЦ

Циљ ових агресивних лажних изјава су млади јер 98% младих се информише преко друштвених мрежа попут Инстаграма, Фејсбука, Твитера и Јутјуба. Ту они постају лак плен за различите стратегије манипулације

Мрежна агресија на свест православаца и мрежни напади на СПЦ су директни напади: и на тебе, и мене, и моју и твоју породицу. Наравно да о томе нико не сме да ћути.

Србија према последњем попису из 2011. године има 84,59% православаца и то са тенденцијом раста.

Српска православна црква као једина вера у региону чији верници нису пристајали на окупацију, као и једина вера у региону која није била на страни нацист,а нити је благосиљала геноциде као што су чинили католици и муслимани у Првом и Другом светском рату. Као таква, претња је за сваког окупатора. Због тога се непријатељи боре против ње већ неколико векова. Данас у доба социјалних мрежа сведоци смо гомиле лажних вести искључиво против Српске православне цркве као једине бране окупацији.

Циљ ових агресивних лажних изјава су млади јер 98% младих се информише преко друштвених мрежа попут Инстаграма, Фејсбука, Твитера и Јутјуба. Ту они постају лак плен за различите стратегије манипулације.

Према неким подацима, 2% корисника ствара 60% коментара на одређеним медијима. Приближно исти проценти су и на свим осталим друштвеним мрежама. Намеће се логично питање ко то има снаге, времена, новца и других ресурса да ствара све те мимове, статусе, сличице, видео клипове, лажне исповести против Српске православне цркве као и коментаре, одговоре на коментаре…? Јасно је да то нису појединци.
Само у месецу марту 2020. године анализом коментара на само једном медију смо нашли преко 3000 шаблонских коментара сличне садржине, истог начина писања, који отворено покушавају да нанесу штету православљу у Србији.

Анализом неколико хиљада коментара против СПЦ помоћу форензичке дијалектике и „text-mininga“ долазимо до закључка да већину негативних коментара под разним именима пишу исте особе. Пар особа стоји иза безбројних профила. Одаје их употреба истих фраза, исти стил писања, шаблонски коментари и вредносни систем, као и основно непознавање историје и православља што њихове преваре чини очигледним. Типичан пример лажног представљања и покушаја дискредитовања СПЦ почиње реченицама:

• „ Ја сам верник АЛИ“, где реч „АЛИ“ искључује све оно пре ње.
• „Католици то боље раде.“
• „СПЦ је злочиначка организација.“
• „Средњи век„ или „Верници су примитивни !
• „СПЦ је пуна мржње“ – при том писци шаблонских коментара показују забрињавајућ ниво мржње.
• „Попови лопови“- крилатица из доба комунизма која је имала за циљ да дискредитује СПЦ преко свештених лица.
• „Вернике треба хапсити.“
• „Попове треба хапсити.“
• „Православна џамахирија.“
• „Народ је глуп.“

Циљ ових коментара и одговора на коментаре као и мимова је – бихевиористички метод којим се младима намеће насилно став да си „глуп, примитиван, злочинац, лопов„ ако си верник. Тако да се преко притиска околине која је већ због слабог карактера упала у анти-српски навратив приморава слабе јединке да напусте православну веру.

Алати коришћени за проналажење, сортирање и анализу података:
Scrapinghub, RStudio, Google Cloud Natural Language

У прилогу фајл са коментарима као и основним подацима.

Фајл1 Фајл2

Извор: Медиум / Ин4С