Почетак » Вести » Војводина » Трагична судбина Браће Јовандић

Трагична судбина Браће Јовандић

23 јануар 1942 године је био обележен највећим покољем цивилног становништва Новог Сада и у невероватном броју трагичних судбина које су се догодиле тог дана једна се судбина се издваја по својој епској размери.

То је судбина браће Јовандић и њихове мајке Јелене.

Породица Јовандић је била сиромашна породица,Ђурица и Јелка (Јелена) су имали петоро деце, задњи Бора родио се 1927 године те исте године умире отац Ђурица.

Тако да је мајка Јелица сама подизала петоро синова,најстарији Милорад је имао 28 година, Сава 26,Паја 24,Живко 20 и Бора 15. Живели су у Јовановском крају у тада Пирошкој улици а сада Руменачкој.

Тог трагичног 23 јануара 1942 године другог дана крвавог пира мађарских фашиста, тог јутра упадају у њихову кућу и након провере да се ради о Србима, изводе синове у двориште а мајку су затворили у кућу, убили свих пет, пуцњем у потиљак.

Тела синова су бачена у дунав јер је крвницима било тешко да копају смрзнуту земљу.

Мајка Јелка је са места погибије покупила делове лобања и друге фрагменте у кутију коју је до смрти чувала као реликвију која ју је свакодневно потсећала на жртву њене породице.

Према жељи Јелице Јовандић кутија је сахрањена са њом.

Треба нагласити да се мајка Јелка појавила четвртог дана суђења појединцима који су учествовали у злочину новосадске рације 1946 године где је сведочила о својој трагедији.

Мајка Јелица је умрла 1971 године до смрти је живела побожно и скромно, према сведочењима људи никада није изказивала мржњу, кажу опростила је џелатима свијих синова.

Надгробни споменик породице Јовандић налази се на Алмашком гробљу.

ВОЈВОЂАНСКЕ НОВИНЕ/Данијел Кулачин

Историјски Архив града Новог Сада