Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Друштво » Економија » „ФОЛКСВАГЕНУ“ ЛОКАЦИЈА У ИНЂИЈИ?! Немцима понуђена и ДИРЕКТНА ЛИНИЈА НОВОГ МЕТРОА ОД БЕОГРАДА!

„ФОЛКСВАГЕНУ“ ЛОКАЦИЈА У ИНЂИЈИ?! Немцима понуђена и ДИРЕКТНА ЛИНИЈА НОВОГ МЕТРОА ОД БЕОГРАДА!

Држава упутила немачком аутомобилском гиганту понуду која се тешко одбија. Парцела циљано изабрана како би била на пола пута између Београда и Новог Сада

Држава Србија је „Фолксвагену“ понудила локацију за изградњу фабрике у Инђији. Како „Новости“ незванично сазнају, уредна документација с подацима о парцели већ се налази на столу фабрике у Волфсбургу, као и предлог додатних инвестиција које смо спремни да урадимо ако се аутомобилски гигант одлучи за Србију. Понуђено је чак да једна од линија будућег београдског метроа саобраћа до Инђије, како би и Београђани могли да раде у тим погонима.
Проблем финансирање?!

Проблем за „Фолксваген“ могло би бити финансирање. Наиме, због проблема које имају због извештаја о штетности њихових дизел мотора, велики кредитори, попут Европске инвестиционе банке, имају мораторијум да им пласирају кредите. Ипак, очекује се да ће ускоро и тај проблем бити решен.

Највећа кочница за „Фолксваген“ је била како доћи до квалификоване радне снаге. Зато је наша држава одлучила да понуди Немцима да изграде своја постројења у центру у којем у релативно малом обиму живи скоро три милиона људи. На пола пута између Новог Сада и Београда, како би тамо могли да се запосле становници оба града.

Инђија је изабрана и због веома добре инфраструктуре, близине путних и железничких коридора, али и као општина која има убедљиво најбољу репутацију у Србији када су у питању администрација и лако отварање фабрика. На територији Инђије већ ради на десетине што страних што домаћих фабрика, и скоро да нема инвеститора који се пожалио што је дошао у овај град.

Иако су поједини медији пренели спекулације о томе да су Немци одустали од наше земље и да су у ужем избору остали Бугарска и Турска, недавно је из „Фолксвагена“ то демантовано. Управо је понуда наше државе, која се тешко одбија, променила ситуацију, коју је и председник Србије Александар Вучић претходно оценио као тешку. Он је рекао да се за „Фолксваген“ боримо, иако су шансе мале.
Алтернатива у Шумадији

Photo by Jaromír Kavan on Unsplash

Наша држава има још једног џокера у рукаву – ако се Немцима не свиди простор у Инђији, спремна је алтернативна локација у Шумадији. Према незваничним информацијама, реч је о ширем региону Јагодине.

Ипак, давањем плаца највећем светском произвођачу аутомобила, али и пакета инфраструктурних пројеката који би пратили његов евентуални долаза, цела Србија би имала огромну корист. Немачко „да“ значило би и убрзање вишегодишњег пројекта изградње поџемне железнице, о којој Београђани још маштају. А Инђија би постала индустријски супериоран центар.

Ипак, коначна одлука биће позната најкасније у новембру. Он што је до сада извесно, гигант из Волфсбурга ће до 2021. године у овом делу Европе изградити фабрику вредну 1,4 милијарде евра у којој ће запослити 5.000 људи. Годишњи капацитет ће бити 300.000 возила.

Конкуренција нашој земљи за ову инвестицију су Бугарска, Румунија, Турска и Северна Македонија. Наш највећи проблем је то што нисмо пуноправни члан ЕУ, што може да створи проблеме око извоза, јер ће више од 90 одсто продукције бити намењено купцима у иностранству.

извор: novosti.rs

Photo by Val Vesa on Unsplash