Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Регион » Становништво ЕУ све мање за НАТО

Становништво ЕУ све мање за НАТО

НАЈНОВИЈА анкета социолошког институт YouGov – који није ни српски, ни руски, ни антинатовски – показала је да у земљама Европске уније све више слабе и нестају симпатије према западној вопјној алијанси.

Та анкета је, наиме, показала да је 2017-те чланство своје земље у НАТО подржавало 68 одсто Немаца, а данас – само 54 одсто. То је 14 одсто минуса за само две године.

Слична ситуација је и у Великој Британији: подршка НАТО опала је са 73 на 59 одсто. Минус је такое – 14 одсто. У Француској је пре две године за НАТО било онолико колико је Немаца сада (54 одсто), а сада је – једва 39 одсто.

НАТО губи позиције и у Скандинавији, али осетно спорује. Пре две године је за западну војну алијансу било 75 одсто Норвежана, а сада – 66 одсто Међу Данцима је подршка опала са 80 на 70 одсто.

Најмањи пад је у Сједињеним Државама – само 3 одсто. Само, 2017-те је НАТО подржавало 47 одсто Американаца (мање од половине!), а тренутно – 44 одсто.

Обавезу земаља чланица алијансе да се међусобно подржавају одобрава 58 одсто Немаца, 53 одсто Француза, 66 одсто Британаца и 57 одсто Американаца.

Међутим, и ово има своје наличје. Чак 68 одсто Немаца је против помоћи НАТО Турској уколико заратила са Русијом (једва 14 одсто је `за`).

За подршку Турској није ни 48 одсто Француза и 31 одсто Британаца. Већина Немаца и Француза није ни за војну заштиту Украјине и Румуније. За учествовање у заштити Сједињених Држава спремно је тек 31 одсто Немаца (у 2017-ој таквих је било 41 одсто).

Али, више од половине Американаца (54 одсто) вољно је да учествује у заштити Немачке (само је 15 одсто против)…