Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Нејединство у Православној цркви, само показатељ правца ка уништењу Словена

Нејединство у Православној цркви, само показатељ правца ка уништењу Словена

Православним светом је данас одјекнула вест да је Цариградска патријаршија де фацто признала украјинску православну цркву.

Васељенски патријарх Вартоломеј је укинуо одлуку из 1686. године према којој је Кијевска митрополија предата Московској патријаршији. Тиме је фактички дата независност украјинској православној цркви.

– Затражили смо аутокефалност и независност од Москве. На тим основама је Украјина постала независна држава. Свети синод нам је аутокефалност доделио, а екуменски патријарх је скинуо анатему коју је због тог захтева на мене бацила Руска православна црква – рекао је досадашњи митрополит кијевски Филарет.

Из Руске православне цркве је речено да ово представља легализацију раскола, што је нечувено у православном свету. Руска патријаршија ће 15. октобра издати и званично саопштење о контроверзном потезу Васељенске патријаршије.

– Одлука је већ донета – рекао је украјински председник Петро Порошенко.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић сматра да ће се то врло брзо одразити на СПЦ и српски народ у целини.

– Наша црква је на линији Москве зато што та одлука отвара могућност да се данас сутра призна на првом месту македонска, а потом и црногорска православна црква. Ово је урађено на поприлично неканонски начин, а српски патријарх је још раније писао посланицу и послао писмо васељенском патријарху управо да би се све ово спречило.

Одлука Васељенске патријаршије изазваће додатне потресе у вези са расколничком македонском и црногорском православном црквом.

– Док је (самопрозвани патријарх Мираш) Дедеић на челу ЦПЦ минималне су шансе да буду признати, зато што је искључен из цркве, а био је свештеник васељенске патријаршије у Грчкој. Тамо је рашчињен, а пошто су га већ рашчинили, мала је вероватноћа да онда признају цркву на чијем је челу. Барем док је жив, а после њега, то су неке друге ствари. Што се тиче Македоније, плашим се да постоје реалне шансе да заиста добију аутокефалност, исто на неканонски начин. На тлу Македоније делује Охридска архиепископија СПЦ, на челу са архиепископом Јованом Вранишковским, који је годинама био једини великодостојник православне цркве на свету који је био утамничен, а кога је управо други човек руске цркве митрополит Алфејев спасао, када је дошао у Македонију и авионом га одвео на лечење у Москву. Значи, избавио га је из затвора и спасао му живот, иначе би архиепископ Јован до сада вероватно већ био мртав, са обзиром на то да је био у веома лошем здравственом стању кад је напустио затвор – каже верски аналитичар за наш портал.

Ђеновић сматра да Македонци ипак имају велике шансе да их призна Васељенска патријаршија.

– Имају велике шансе јер као у Украјини и Македонцима треба сопствена православна црква као доказ државности. За разлику од Украјине која има своју територију, име и све остало, Македонци прво немају име, зато што то име Грци не признају, Бугари кажу да не постоји македонски језик, то је бугарски дијалект, Срби кажу не постоји МПЦ, тамо делује само СПЦ, а на крају крајева немају ни територију поштено, пошто им пола територије држе Албанци, који би се сутра прикључили великој Албанији, тако да су тек у великом проблему. Њима је макар црква потребна да би имали неки доказ државности – каже Ђеновић.

Шта ће ова одлука Васељенске патријаршије донети Србији и Српској православној цркви остаје да се види, али је сигурно да је ситуација тренутно врло узбуркана у целом православном свету.

Тањуг / Србија Данас