Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Министар Милан Кркобабић у Зрењанину – отварање 1. Саjма “Младенци“

Министар Милан Кркобабић у Зрењанину – отварање 1. Саjма “Младенци“

Милан Кркобабић, министар у Влади Србиjе задужен за регионални развоj и координациjу рада jавних предузећа, борави данас у Зрењанину. Након састанка с градоначелником Зрењанина Чедомиром Jањићем, он jе разговарао с функционерима општина Средњебанатског округа и представницима земљорадничких задруга из нашег региона, а у наставку посете Граду Зрењанину, у спортскоj хали Медисон министар ће свечано отворити 1. Саjам земљорадничког задругарства и младих домаћина села Србиjе – Саjам “Младенци”.

Приjему и састанку у кабинету градоначелника Зрењанина присуствовали су и академик Драган Шкорић, председник Академиjског одбора за село Српске академиjе наука и уметности, као и начелница Средњебанатског управног округа Снежана Вучуревић и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац.

Министар Кркобабић jе казао да се задругарство у средњем Банату буди на прави начин и истакао да на том подручjу постоjи 99 задруга, од коjих 60 успешно послуjе, а да jе краjем прошле и почетком ове формирано 8 нових задруга.

„То jе леп пример да будимо задругарство на прави начин, али и урадили смо нешто конкретно. У Jаши Томићу, Задруга Модош добила jе подстицаjна средства краjем прошле године у износу од преко 10 милиона динара за куповину механизациjе и то jе прави пример“, рекао jе он и навео да су у овоj години за развоj задругарства, помоћ и поспешивање рада задруга издвоjена знатно већа средства, а очекуjе се да део тих бесповратних средстава бити опредељен и за задругаре средњег Баната.

„За новоформиране задруге до 50 хиљада евра, за постоjеће 100 хиљада евра. Ускоро ће бити расписан конкурс и очекуjемо да ће и ових 99 плус 8 новоформираних узети учешће и бити подржане од стране локалних самоуправа“, казао jе Кркобабић.

Градоначелник Jањић jе изразио задовољство што ће задругарима бити пружена помоћ и рекао да jе Град током претходних година издваjао значаjна средства за помоћ овдашњим пољопривредницима на разне начине – од сређивања атарских путева, копања канала, бушење бунара, сточаре смо стимулисали поклањањем jуница, помагали пчеларе, а у припреми jе jош нових проjеката.

Академик Шкорић jе рекао да се Академиjски одбор прикључио проjекту коjи jе покренуо министар Кркобабић “500 задруга у 500 села Србиjе” и нагласио да се претходних двадесетак година велики броj задруга угасио, а села остала препуштена сама себи.

“Жеља jе наша да удружени будемо jачи и да путем задруга мотивишемо, обjединимо и имамо други статус свих коjи желе да остану и живе на селу. Акциjа се посебно усмерава према младим људима да не буде тога да се српска села гасе, jер, 86 одсто српских села jе у фази смањења становника. Хаjде да кренемо у супротном правцу и омогућимо услове младима да остану на селу, а то може уз помоћ државе и самоинициjативе на локалном нивоу, а рекао бих и науке и струке“, рекао jе Шкорић.

Кркобабић jе после састанка у Градскоj кући отворио 1. Саjам земљорадничког задругарства и младих домаћина села Србиjе – „Младенци“, коjи се од данас до недеље одржава у саjамскоj хали „Медисон“ у Зрењанину.
„Ово jе сjаjна манифестациjа и све се врти око тога да село поново ставимо у жижу интересовања и да покушамо да у селима у Србиjи створимо услове да млади људи имаjу могућност избора, не да их задржимо у селима, већ понудимо могућност избора“, рекао jе он.

У оквиру те нове саjамске смотре на саjамскоj мапи наше земље одржаће се броjне трибине и саветовања на тему пољопривреде и живота на селу, са централним тематским скупом „Развоj органске производње у Србиjи“. Биће организован и целодневни културно-уметнички програм уз промоциjе прехрамбених и занатских производа.
Саjам се одржава под покровитељством Владе Србиjе – Кабинета за регионални развоj и координациjу рада jавних предузећа и Српске академиjе наука и уметности.

Зрењанин