Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Засађено 40.000 садница на подручју Кикинде
rtv.rs

Засађено 40.000 садница на подручју Кикинде

КИКИНДА – Са нешто више од једног процента, Кикинда је, као и Банат, још увек најслабије пошумљено подручје у Војводини, а да би се пошумљеност повећала за само један проценат, потребно је десетак година. Како би се побољшала еколошка ситуација, кикиндска локална самоуправа је у претходне три године засадила више од 40.000 садница на подручју града и у селима.
rtv.rs

Недостатак шума, ветрозаштитних појасева и зеленила уопште, свакако је један од највећих проблема данашњице на подручју Кикинде, али и читаве Покрајине.

Зато је приоритет Секретаријата за заштиту животне средине у Кикинди да се знатно повећа пошумљавање на подручју града, а реализација интензивног пошумљавања започета је 2015. године.

У периоду од 2015. године до данас, како на подручју Кикинде, тако и на на подручју сеоских средина, засађено је више од 40.000 садница, у градском рејону, ванграђевинском подручју, као и ветрозаштитних појасева. Локална самоуправа костантно ради на пошумљавању, као и на едукацији грађана о заштити животне средине“, рекла је Мирослава Крнић, Секретаријат за заштиту животне средине Кикинда.

Само пошумљавање даје резултате, али још увек недовољно. Разлог томе свакако је бахатост појединаца који редовно секу засађене саднице, шумокрадице су такође присутне, тако да би масовним акцијама, као и обукама свест о заштити животне средине могла да допре до грађана.

Едукација је најбољи начин да се заволи природа. Дакле, од малих ногу треба децу водити у природу и што чешће указивати на проблеме. Култура из породице долази и када дете схвати колико је важна улога животне средине у његовом животу, тада ће преузети друштвену одговорност“, рекао је Душан Радин, Одред извиђача “Прока Средојев“, Кикинда.

У претходне три године за пошумљавање и одржавање садница, из програма пољопривреде за подизање ветрозаштитних појасева локална самоуправа, између осталог, обезбеђује око пет милиона динара годишње, а новац је до сада, у претходних неколико година, у износу од око шест милиона, добијен и преко покрајинских конкурса.

(rtv.rs)