Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Регион » Македонија и Грчка ће заједно аплицирати за изградњу гасовода

Македонија и Грчка ће заједно аплицирати за изградњу гасовода

Енергетске компаније Македоније и Грчке разрађују планове о изградњи гасовода који ће повезати две суседне земље, саопштила је данас македонска влада. Наводи се да се разговара о изградњи око 120 километара гасоводне мреже, по 60 километара у свакој од две земље, уз напомену да Македонија почиње иницијативу за развој нових гасних коридора у југоисточној Европи.

Како би реализација тог пројекта почела ове године, истиче се, Македонија и Грчка ће заједно аплицирати за новац у међународним институцијама.

Додаје се да је заједнички гасовод, добро решење за Македонију и Грчку и да отвара могућности за продубљивање сарадње у енергетици, али и подстицање регионалне енергетске сарадње на Балкану.

Према саопштењу, временски оквир и детаље будућег гасовода утврђује радна група коју су формирали државна компанија Македонски енергетски ресурси и грчка компанија за управљање системом преноса природног гаса ДЕСФА.

„Реализација тог пројекта је од посебног значаја за Македонију, јер се тако стварају услови за укључивање у пројекат ТАП, као и за коришћење течног природног гаса из резервоара у Грчкој“, наводи македонска влада.

Тим гасоводом ће се, додаје се, омогућити транзит природног гаса преко Македоније, који ће даље моћи да користе потрошачи из осталих земаља региона, чиме ће се подстаћи развој инфраструктуре земаља Западног Балкана.

Како наводи Влада Македоније, следи израда студије изводљивости која ће понудити конкретна решења за потребе инфраструктуре, а за почетак је предвиђено да има техничке пројектне перформансе од две до три милијарде кубних метара гаса.

Заједнички гасовод Грчке и Македоније следи мере за изградњу поверења између Македоније и Грчке и интензивирање билатералне сарадње који су иницирали премијери две суседне земље.

„Тако створени услови сарадње на политичком нивоу иницирају започињање активности за реализацију пројекта на техничком нивоу“, наводи се у саопштењу Владе Македоније.

Бета