Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Руси бирају председника, Путин апсолутни фаворит
AP

Руси бирају председника, Путин апсолутни фаворит

Председник Русије и председнички кандидат на изборима Владимир Путин гласао је данас на биралишту у Руској академији наука у Москви.

AP

Он је том приликом изјавио да ће сматрати успешном сваки проценат гласова који му омогућава обављање председничке дужности, пренела је агенција Тасс.

„Сигуран сам да је прогам који ја предлажем за земљу прави“, истакао је Путин.

Украјинско ускраћивање приступа руских држављана гласачким местима у тој земљи током руских председничких избора је апсолутно незаконито, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Руски држављани, који су планирали да гласају у Украјини, сопственим очима виде шта се тамо догађа. Зато би њихов избор био очигледан. Такав резултат изражавања воље никада не би задовољио власти у Кијеву“, истакла је Захарова, преноси Тасс.

Претходно је руска агенција пренела да Украјина не дозвољава руским држављанима да гласају у дипломатским представништвима Русије.

Како наводи Тасс, бирачко место у руској амбасади у Кијеву отворено је по плану, у 8:00 сати по локалном времену, али су у зграду могли да уђу само припадници особља амбасаде, док је гласачима ускраћена могућност уласка.

Захарова је данас навела да су кијевске власти почеле да застрашују руске држављане давно пре избора за председника Русије, ширећи наводе о предстојећим провокацијама и насиљу на гласачким места у руским дипломатским мисијама.

Међутим, истакла је она, када је постало очигледно да ће руски држављани изаћи на гласање, кијевске власти су прибегле мерама без преседана, објављујући планове о блокирању приступа Руса гласачким местима.

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Авакумов најавио је раније да ће руски држављани на дан избора бити спречени да уђу у руске дипломатске мисије у Кијеву, Харкову, Одеси и Лавову.

AP

Тасс данас наводи да су стотине припадника служби безбедности, као и украјинских националиста, блокирале приступ руској амбасади у Кијеву још у суботу увече. Они проверавају пасоше и у зграду пропуштају само дипломате.

Слично стање је и испред руских конзулата у Харкову, Одеси и Лавову, додаје Тасс.

На руском далеком истоку бирачка места су отворена јуче. Због 11 часовних зона, гласање је почело у регионима Чукотка и Камчатка, пренео је АП.

Биралишта у балтичкој енклави Калињинграду биће затворена данас у 19.00 по гриничком времену.

Путин, према анкетама, ужива подршку око 80 одсто грађана – што би му лако могло донети још један шестогодишњи мандат.

Путин је први пут изабран за председника 2000. године, а у овогодишњој трци за највишу државну функцију у Русији учествује као независни кандидат.

(tanjug.rs)