Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Си Ђинпинг реизабран на функцију председника Кине

Си Ђинпинг реизабран на функцију председника Кине

Свекинески народни конгрес поново је изабрао Си Ђинпинга за председника Кине, неколико дана након што је одобрен уставни амандман који председнику те земље омогућава неограничени број мандата.

Си Ђинпинг (64) је најмоћнији кинески лидер након оснивача Народне Републике Кине Мао Цедунга, а уставним амандманом који је изгласан 11. марта избрисна је ставка према којој председник може да има само два узастопна мандата од пет година, што му омогућава да доживотно буде на функцији, пише агенција АП.

Свекинески народни конгрес изабрао је и блиског сарадника Си Ђинпинга, Ванг Ћишана, за потпедседника Кине.

Си је добио аплауз и овације након што је добио 2.970 гласова за нови мандат, пренела је агенција Франс прес, додајући да је 2013. године имао 2.952 гласа, односно 99,86 одсто.

Само један делегат је гласао против избора Ванга за потпредседника Кине, додаје АФП.

Очекује се да Си Ђинпинг појача мере у борби против корупције унутар партије, да настави са снажном спољном политиком и напорима за унапређење економије, наводи агенција АП.

Уставним амандманом који је пре неколико дана одобрен у Кини, укинут је систем који је 1982. увео некадашњи кинески лидер Денг Сјаопинг како би спречио да неко доживотно влада, односно диктатуру, навео је АП.

Кинеска агенција Синхуа пренела је да је у питању први уставни амандман у последњих 14 година.

Претходно је Централни комитет Комунистичке партије Кине предложио да „мисао Си Ђинпинга“ буде уписана у Устав. Његово име и мисао уписани су у окторбу у Програм КПК, што је симболичан чин који актуелног лидера ставља у исту раван с легендарним лидером партије Мао Цедунгом.