Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Обележено 14 година од погрома Срба на КиМ
tanjug.rs

Обележено 14 година од погрома Срба на КиМ

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији данас је, у својим просторијама у Београду, обележило 14. годишњицу погрома над Србима у јужној српској покрајини.

tanjug.rs

Обележавању годишњице у спомен соби „Косметске жртве“ су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, потпредседник Скупштине Владимир Маринковић, заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев, заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, као и породице жртава.

Далибор Јевтић је рекао да је прошлост на КиМ тешка, да је страдало пуно невиних жртава „чији џелати још увек нису кажњени“.

Прошлост је заиста тешка. Срба данас на простору КиМ има мање него што нас је било и тај тренд се наставља. Наша је обавеза да, учећи оно што се дешавало у прошлости, урадимо нешто како би будућност била другачија„, истакао је он.

Потпредседник Скупштине Владимир Маринковић је рекао да се пре 14 година на КиМ десило нешто што се можда у данашњем свету дешава само на Блиском истоку.

Десило се нешто што данас још увек можда ради само исламска држава на територији Ирака, Сирије и неких других земаља. Десила су се велика зверства, убиства…„, рекао је он.

Како је истакао, никада се нико није борио за КиМ као председник Србије Александар Вучић.

Никада нећемо препустити забораву наше људе који су убијени, прогнани, киднаповани. Наша влада и парламент ће итекако радити на томе да се овако нешто никада не понови„, истакао је Маринковић.

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић је указао да је било пуно жртава, а да за злочине нико није одговарао.

Оно што се у континуитету дешава ових 20 година кулминирало је убиством Оливера Ивановића, човека који је свих тих 20 година био део свих нас, део свих наших страдања, део свега кроз шта смо сви заједно прошли. Он је био неко ко је имао визију и био светионик. Нажалост, онако како су и све остало урадили, и ово мучко убиство је извршено. Зато данас, и када год се будемо окупили, за сваку жртву, за свако убиство и сваког злочинца треба да тражимо пуну одговорност„, поручио је Одаловић.

На обележавању годишњице погрома Срба говорио је и председник Удружења породица убијених и киднапованих на КиМ Симо Спасић.

Како је породицама, то најбоље оне знају„, рекао је он и додао да се њихова трагедија наставља јер правда није задовољена и починиоци злодела никада нису кажњени.

На данашњи дан, 17. марта, 2004. године извршен је велики погром над Србима и српским светињама на КиМ – убијено је 11 Срба, етнички очишћено шест градова и 10 села, запаљено и уништено око 800 српских кућа, протерано око 4.000 Срба, уништено 35 православних цркава и манастира, међу којима и 18 споменика културе.

И грађани Косовске Митровице обележили годишњицу погрома

Годишњица мартовског погрома на Косову и Метохији данас је обележена комеморативним скупом у Косовској Митровици, одакле је поручено да српски народ никада неће заборавити стравичан злочин који је над њим почињен пре 14 година, нити одустати од инсистирања да одговорни за организовање и спровођење насиља буду кажњени.

У Косовској Митровици парастос је служен код главног моста, а представници локалне власти и Канцеларије за Косово и Метохију посетили су и места погибије двоје житеља северног дела града који су током мартовског погрома убијени снајперским хицима.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио је том приликом да се 17. марта догодио један од најтежих злочина у новој историји Европе.

Да ствар буде парадоксалнија све се то десило у присуству међународних снага, чији је једини посао био да заштите Србе. Србе нико није заштитио, они су протерани и готово да се нико није вратио јер и данас, после 14 година, њима је безбедност угрожена, имовина узурпирана, а застрашивања су готово свакодневна„, рекао је Петковић.

Жртве мартовског погрома, како је истакао, обавезују нас да поручимо да Србија, која је постала и војно и економски снажнија, и која је данас лидер у региону, више никада неће дозволити да се понови 17. март.

Према његовим речима, Србија никад неће одустати од инсистирања да се утврди пуна истина, задовољи правда и казне одговорни за злочин, чији је циљ био да се затре постојање српског народа на КиМ.

Да српски народ неће заборавити злочине почињене над њим поручио је и председник привременог органа Косовске Митрвице Александар Спирић.

Не смемо дозволити заборав и не смемо нестати, иако би неки волели да нас овде нема„, рекао је Спирић, и затражио од међународне заједнице да се пробуди И коначно утврди ко је одговоран за смрт оних који су мучки убијени у мартовском погрому.