Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » Министар за регионални развој Србије обишао задругу „Агродунав“

Министар за регионални развој Србије обишао задругу „Агродунав“

Министар за регионални развој Србије Милан Кркобабић обишао је данас задругу „Агродунав“ у близини Оџака која је од Владе Србије бесповратно добила 12,5 милиона динара за увећање сточног фонда, и истакао да је та задруга постала „значајан привредни субјект“. Новац је додељен у оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије, учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових и инвестиционе пројекте постојећих задруга.

 

Кркобабић је рекао да први пут од када постоји та задруга, која има 106 задругара, добија „опипљиву и видљиву“ помоћ државе.

„Урадили смо нешто да ово основно стадо, које овде постоји, побољшамо и квалитативно и квантитативно, то је нова раса која је будућност производње млека“, истакао је министар.

Према његовим речима, та производња ће омогућити у наредној години изградњу једног погона за финалну производњу, што је, како је рекао, и био циљ.

„Хоћемо примарну производњу, да је поспешимо и подигнемо на виши ниво, али и да идемо у више фазе прераде“, казао је Кркобабић.

Он је додао да је у тој задрузи и велики број коопераната, али и да је „поента обухватити што већи број задругара, како би постали прави велики робни произвођачи“.

„Ова задруга је добар пример и својим годишњим прометом од око шест милиона евра постала је значајан привредни субјект“, оценио је Кркобабић.

Како је рекао, задругарство у Војводини је развијеније него у другим деловима Србије, а да је „идеал да свако веће насеље или село у Србији има задругу“.

„У овој години су издвојена четири пута већа средства за задругарство. У прошлој години смо подржали 22 задруге, што нове, што постојеће, а у овој години планирамо да тај број досегне 70“, казао је Кркобабић.

Он је истакао да је ове године у плану и формирање сложених задруга у које би се инвестирало и до пола милиона евра.

Директор задруге „Агродунав“ Стеван Станојковић рекао је да је уз ту финансијску подршку, коју је добила у децембру, купљено 50 стеоних јуница сименталске расе.

„То ће дати велики допринос унапређењу сточарске производње у земљорадничкој задрузи у сваком смислу те речи“, казао је Станојковић.

Како је додао, то је први пут да је та задруга, која постоји од 1946. године, добила значајна средства.

Председница општине Оџаци Латинка Васиљковић рекла је да на подручју територије те опстине има неколико успешних задруга и да је „општинска управа у сваком смислу успешно пратила њихов развој“.

„Пружили смо сву могућу подршку и што се тиче саветодавне помоћи, издавања дозвола и ту смо да на терену помогнемо земљорадничкој задрузи која је веома значајна за село Каравуково, да и даље настави успешно да ради“, истакла је Васиљковићева.

Бета