Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Регион » Македонија: Закон о језицима ипак донет

Македонија: Закон о језицима ипак донет

Посланик ВМРО ДПМНЕ и бивши премијер Македоније Никола Груевски данас је насрнуо на председника Собрања Талата Џаферија када је покушао да стави на гласање Закон о језицима упркос противљењу те опозиционе партије.

Када је Џефери намеравао да поновно стави на гласање Закон о употреби језика, посланици ВМРО ДПМНЕ су изашли пред место где седи председник парламента, те је Груевски да би спречио Џаферија да води седницу почео да удара по звонцету и да му растура документе, и просуо чашу воде у правцу Џаферија.

Пошто Џафери није прихвати захтев ВМРО ДПМНЕ и закон врати на расправу, Груевски се попео иза места где седи председник, стао му иза леђа и искључио микрофон.

Када Џафери је прекинуо седницу на 15 минута и кренуо да изађе, Груевски му је препречио пут и унео му се у лице, те је интервенисало обезбеђење, раздвојивши их.

Највећа опозициона партија ВМРО ДПМНЕ се противи поновном гласању за закон којим се проширује употреба албанског језика у облику у којем га је усвојила владајућа већина. Тај закон је председник Македоније ђорђе Иванов 17. јануара одбио да потпише, оспоравајући уставност, а посланици ВМРО ДПМНЕ су потом поднели више од 35.000 амадмана.

После петнаестоминутне паузе, посланичка већина је са 64 гласа по други пут излгласала Закон о језицима, уз противљење посланика ВМРО ДПМНЕ који су поново опколили председника парламента.

Опозициона партија је оптужила владајућу већину да доноси закон на силу, кршећи Пословник Собрања.

Док је Џафери тражио да се гласање понови дизањем руке и опет преброји, Груевски га је вукао за руку, али без ефекта.

 

Бета