Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Време » Ванредна ситуација: Изливање река

Ванредна ситуација: Изливање река

Ванредна ситуација у више општина у Србији због изливања река
На територији општине Прокупље данас је проглашена ванредна ситуација пошто је река Топлица достигла највиши водостај у претходних десет година.
Топлица се излила из корита у делу дивљег ромског насеља Мала Губа одакле је из породичних кућа евакуисано 45 особа, као и код градског базена у Прокупљу, а поплављена су и два рени бунара за водоснабдевање града пијаћом водом.

Општински Штаб за ванредне ситуације саопштио је да је нагло отапање снежног покривача, чија је висина у Прокупљу износила 60 центиметара а у планинском подручју и више једног метра, подигло водостај Топлице на 225 центиметара.

„На свим кризним тачкама, којих је прилично, ангажоване су машине и више од 150 људи из јавних предузећа, локалне самоуправе и сектора за ванредне ситуације који на све начине покушавају да се изборе са набујалим водама и да притекну у помоћ угроженим грађанима“, саопштено је из општинског Штаба за ванредне ситуације.
Поједини делови Прокупља остали су без воде пошто је ЈКП „Хаммеум“ искључен из система градског водовода.

„За снабдевање тих делова спремне су цистерне а цео град ће се до даљњег снабдевати водом за пиће из водосистема Бресница“, саопштено је из ЈКП „Хаммеум“.

Висок водостај Топлице забележен је и код Куршумлије где износи 246 центиметра док је код Дољевца измерено 249 центиметара.

Код Куршумлије се излила река Косаница

Река Косаница излила се данас у куршумлијском селу Кастрат где је поплавила оранице и неколико помоћних објеката.

Притока Топлице излила се после наглог топљења снега на територији општине Куршумлија.

„Река још увек надолази и постоји опасност да се због велике количине воде излије и Топлица. Насеља за сада нису у опасности али с обзиром на водостај Топлице који је достигао највиши ниво у последњој деценији и још увек расте, могу се очекивати даља изливања ове две реке“, речено је агенцији Бета у локалној самоуправи.

Уведена ванредна одбрана од поплава за слив Јужне Мораве

Водостај Јужне Мораве и свих њених притока у сталном је порасту и за тај слив јутрос је проглашена ванредна одбрана од поплава, рекао је директор Водопривредног центра (ВПЦ) „Морава“ Јавног водопривредног предузећа „Србијаводе“ Драгољуб Миљојковић.

Он је рекао да је стање на терену, на местима где су регулисани водосистеми и насипи „далеко од поплава“ и процене су да се ништа „драматично“ неће дешавати.

„Има мањих изливања и спорадичних комуналних проблема. Очекујемо да за дан, два, на читавом сливу ситација буде стабилизована“, нагласио је Миљојковић.

Према његовим речима, изливање Рибарске реке је уобичајено с обзиром на количину падавина, док је Јужна Морава поплавила регионални пут код места Ђунис.

„То је плавно незаштићено подручје на коме нема услова за интервенцију. Стање на том делу терену прате представници локалне самоуправе из Крушевца и Сектора за ванредне ситуације“, изјавио је Миљојковић.

Он је додао да у Нишу нема бојазни од поплава и да је у самом граду ситуација „далеко од проглашења одбране од поплава“.

„Нишава је порасла до ивице корита за малу воду, али корито је димензионисано да прими воду све до врха бедема“, рекао је Миљојковић.

Проглашење ванредне одбране од поплава, подсетио је Миљојковић, подразумева увођење двадесетчетворочасовног дежурства, обиласке и процене угрожених места и евентуално давање налога за поступање.

Он је додао да је у надлежности ВПЦ „Морава“ читав слив Јужне, Западне и Велике Мораве, односно подручје 68 општина у Србији јужно од Београда.

У Зајечару проглашена ванредна ситуација због опасности од поплава

Градско веће Зајечара прогласило је данас ванредну ситуацију на територији града пошто је река Тимок поплавила делове села Вратарница.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић казао је агенцији Бета да се поплавни талас висине око два метра приближава Зајечару из правца Књажевца а да се ударни талас очекује око 18 часова.

Поплавни талас прети да сруши мост у рударском месту Аврамице, због чега су екипе РТБ Бор изразиле спремност да помогну.

Поплаве прете и општини Књажевац чији је председник Милан ђокић казао да је вода продрла у извориште Сињи вир из кога се Књажевац снабдева водом. Локални радио ФКМС пренео је да су евакуисани поједини становници из делова насеља „Бањица“ где се вода пробила у подруме неких стамбених објеката.

Позивајући се на локални Штаб за ванредне ситуације, ФКМС је пренео да је најкритичнија тачка мост на „сврљишком“ Тимоку код Подивса где су екипе и механизација ангажоване на терену и труде се да отклоне сав отпад и бујичне наносе.