Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Регион » Република Српска неће прихватити наметнута решења о Изборном закону

Република Српска неће прихватити наметнута решења о Изборном закону

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да РС неће прихватити ниједну одлуку високог представника у БиХ која се односи на Изборни закон БиХ, макар се она односила само на Федерацију БиХ.

„Високи представник не може ништа да наметне“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Епа (Владимир Стојковић)

Према његовим речима, ситуација у вези са изменама Изборног закона подсећа на сличне ситуације током последњих двадесет година, када се одугловлачи с постизањем решења, а онда „Бошњаци траже од високог представника да наметне решења“.

БиХ треба до краја маја да донесе измене Изборног закона како би се обезбедила примена пресуде Европског сда за људска права у случају „Сејдић-Финци“, као и Уставног суда БиХ, које се односе на избор делегата у Дом народа парламента Федерације БиХ.

О изменама Изборног закона споре се бошњачка и хрватска страна, јер хрватски политичари траже да се изменама Изборног закона онемогући да хрватски члан Председништва БиХ, који се, као и бошњачки бира из Федерацији БиХ, буде изабран већинским гласовима Бошњака, како је то раније био случај са избором Жељка Комшића.

Додик је оценио да, ако БиХ не може да функционише, треба да се „седне“ и види како се разићи или се договорити како ће земља функционисати.

„Прошло је време наметања. Ми одбацујемо било какво наметнуто решење“, истакао је он.

Према његовим речима, у БиХ функцинише само РС.

Бета