Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » Дачић: Не постоји уцена која може да натера Србију да призна Косово

Дачић: Не постоји уцена која може да натера Србију да призна Косово

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Београд за наставак дијалога са Приштином, али да на основу свог досадашњег искуства сматра да део медјународне заједнице и Албанци са Косова лажу председника Србије Александра Вучића и да не желе компромис, већ признање независности.

„Не постоји уцена која може Србију да натера да призна независно Косово“, рекао је Дачић за РТС.

Додао је да Приштина, као и медјународна заједница треба да се изјасне да ли постоји или не Бриселски споразум.

„Ја сам га потписао са Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем, а не бих га никада потписао да у њему није стајала одредница о Заједници српских општина (ЗСО)“, казао је Дачић.

Он је подсетио да је због тога Србија направила низ уступака, поред осталог и интеграцију српских институција у косовске институције, што се сада, како је оценио доводи у питање након одлуке Приштине да не примени договор о изради статута о ЗСО.

„Неприхватљиво је да после пет година и даље расправљамо да ли ће неко применити Бриселски споразум“, казао је Дачић.

Дачић је оценио да се формирање ЗСО не може одлагати у недоглед и запитао се зашто би само Србија примењивала све потписане обавезе, а Приштина не.

„Србија није за прекид дијалога, али не разуме да неко мисли да је то краћи пут да Србија призна независност Косова“, казао је Дачић.

Он је подсетио и да део медјународне заједнице нема намеру да тражи компромис и додао да сматра да је „прича завршена“.

„Они мисле да ћемо како би ушли у ЕУ да прихватимо једнострано проглашену независност Косова. Треба сваког да буде срамота да помисли да ће неко то да уради. Каква је то земља која би себи то дозволила“, рекао је он.

Поновио је да Србија жели договор и компромис, као и да се и сам годинама залаже за разграничење за које сматра да је једино решење.

dacic

Дачић је рекао да још не зна какав ће предлог у вези са Косовом имати председник Србије.

„Вучић жели, као и ја да реши питање Косова због будућности Србије, али ако неко мисли да је то што Србија показује своју конструктивност уствари спремност Београда да призна једнострану независност Косова без даљих компромиса, мисли да је то наивно и погрешно веровање“, рекао је шеф српске дипломатије и нагласио да подржава и подстиче Вучића да у тој ствари буде бескомпромисан.

Он је навео да ће Србија наставити са акцијом да што већи број земаља повуче признање независног Косова, „иако Приштина мисли да је то игра и да је све решено“.

„Није решено. Како је решено када има десетак земаља које ће повући признање једнострано проглашене независности“, казао је Дачић.

Он је оценио да све што се дешава у вези са дијалогом Београда и Прриштине није добро ни за стабилност региона.

„Нема стабилности у региону без компромиса са Србијом“, нагласио је он и додао да и Европа може да изгуби због свог једностраног приступа овом проблему.

Дачић очекује да ће посета помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Веса Мичела Београду наредне недеље бити прилика да се озбиљно разговара и за добитну комбинацију за обе стране и регион.