Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Друштво » Економија » Крагујевачки Факултет инжењерских наука ће производити стручњаке за Сименс
In der Frauenauracher Straße 85 in Erlangen hat Siemens einen neuen Standort für die Entwicklung und Produktion von Leistungselektronik für Hybrid- und Elektrofahrzeuge samt Bürogebäude für die Verwaltung seiner Business Unit eCar Powertrain Systems realisiert. Siemens has constructed a new site In Frauenauracher Straße 85 in Erlangen for the development and production of power electronics used in hybrid and electric vehicles, complete with an administrative office complex for the management of its eCar Powertrain Systems Business Unit.

Крагујевачки Факултет инжењерских наука ће производити стручњаке за Сименс

Немачка компанија Сименс која је преузела фирму „Милановић инжењеринг“ из Крагујевца, очекује да јој крагујевачки Факултет инжењерских наука (ФИН) буде највећи извор стручњака, рекао је његов декан Добрица Миловановић.

Он је после састанка с делегацијом Сименса рекао новинарима да програми ФИН одговарају захтевима те компаније и да је Факултет спреман и да прилагоди и унапређује наставне планове и програме у складу с потребама Сименса.

Миловановић је рекао да је с делегацијом Сименса разговарао и о отварању заједничке лабораторије на том факултету.

Сименс ће у халама некадашњег „Милановић инжењеринга“ производити шинска возила, а има незваничних информација и о производњи тролејбуса.

Делегацију у посети ФИН-у предводио је шеф Сименса за инжењерство Франк Хофман, а с њим су дошли и стручњаци за контролу квалитета.

Миловановић је рекао да постоји интересовање Сименса за кадрове у области софтверског инжењерства и рачунарске технике, као и да су тој компанији потребни и инжењери обучени за истраживања прорачуна конструкција, као и за дизајн, област енергетске ефикасности и друге пратеће активности које су саставни део инжењерства.

„Сименс жели да формира инжењерско одељење и то је нешто што до сада није рађено у другим фирмама, као што је Фијат, на пример“, рекао је Миловановић који очекује да ће се у Сименсу годишње запошљавати по неколико десетина инжењера.

Он је рекао да је присуство Сименса шанса не само за ФИН него и за тај део Србије, да се за неки дужи период обезбеди запошљавање инжењера.

Декан Миловановић је навео да „почетну процену“, према којој ће Сименс за две године упослити 100 инжењера, али да ће бити тешко обезбедити толико стручњака.

Он је рекао да на тржишту рада у Крагујевцу нема инжењера, и да сви од стотинак који годишње дипломирају на ФИН-у већ негде раде.

Факултет инжењерских наука у Крагујевцу има 1.500 студената, а у прву годину студија се годишње упише око 300 „буџетских“.

(Бета)