Манастири

Ослоњено на учење Исуса Христа које је саветовало живот у сиромаштву, целиблат и потпуну посвећеност Богу, на самом настанку хришћанства настаје и монаштво као облик организованог, самачког живота,.

Монаштво (грч. μοναχος [monachos — монахос] — „самотник“) је начин живота посвећен искључиво духовности (молитви, контемплацији и подвижништву) у потпуном повлачењу од света. Све велике светске религије имају неку врсту монашке традиције.

Монастицизам у хришћанству укључује издвајање од друштва, испосништво, физички рад, молитву, рецитовање Светог писма и трагање за савршенством у мистичком искуству.

Манастир (грч. μοναστήριον — монастирион – самотно утврђење, самостан; од μόνος – један, сам и στηρίζω – утврдити; стсл. општежитије) је место где се живи монашким животом, у подвигу, посту, молитви, врлини (целомудрености), послушности и сиромаштву.

 Фреска младог Светог Саве у краљевској цркви у манастиру Студеница

Растко Немањић, најмлађи син Стефана Немање, одласком на Свету гору прима монашки постиг и добија име Сава и сматра се зачетником српског монашког живота За манастире Хиландар на Светој гори задужбине Светог Саве и његовог оца и Студеница који је задужбина Стефана Немање, каже се да су мајка и отац свих манастира подигнутих у Србији и пределима где су живели Срби. Подизање манастира су наставили сви Немањићи, потом и српски владари, чланови њихових породица, црквени великодостојници и народ. Данас у Србији има 212 манастира од којих су 54 проглашени за споменике култре. Неки од њих су увршћени и у Унескову листу светске културне баштине.

Подизани су најчешће на тешко приступачним местима како би се заштитили од нападача али и обезбедили самотни живот, издвојени од остатка заједнице. Средњевековни манастири у Срба су били црквено-административни центри, а у многима су и сахрањивани српски владари. Много важних одлука на народним зборовима и скупштинама одржаним у манастирима су обележили српску историју. Вековима су манастири били училишта, а монаси учитељи. Након ослобођења од Турака у њима су ницале многе основне школе и уметничке радионице.

Манастири данас, поред тога што и даље представљају молитвена места, као места важних историјских догађаја представљају важан део српске културне баштине.

следећа >>