Почетак » Религија » Манастири » Фрушка гора
image description

Фрушка гора

Фрушка гора, планина уздигнута усред панонске равнице, у југозападном делу Војводине, односно северном Срему простире се на дужини од око 78 км у правцу исток-запад, а у правцу север-југ 12-15 км и простире се на површини од 25.525 хектара. Највиши врх је Црвени чот – 539 м. Падине су јој покривене ливадама, пашњацима, виноградима и житним пољима. Густом листопадном шумом су поривени делови на висинама изнад 300 м. Представља највећу површину пошумљену липом у Европи. Националним парком је проглашена 1960. године, а 1990. године је проглашена за културно добро од изузетног значаја за Србију.

Фрушка гора – Википедија

Сви народи света имају локације које сматрају светим местима, на којима се вековима врше молитвена служења. Православни хришћани поштују Свету гору Атос, а Срби имају своју Свету гору – Фрушку гору.

Одувек су народи са овог простора знали и осећали да се на Светој Фрушкој Гори налази нешто важно – нека жива сила, енергетски моћна. Римљани су је звали mons alma или Свето место, Света Гора, Гора блаженства. На њој или око ње се налази више од 2 хиљаде различитих светиња.

Насељавајући се на овим просторима, бежећи од непријатеља на север, уморан од сталних сеоба, Спски народ је на Фрушкој гори пронашао духовну утеху, те као таква била идеална за подизање манастира и цркава, који су до XVI века никли у толиком броју да се она почела називати и Светом гором фрушкогорском.

Пишући о ризницама фрушкогорских манастира 1983., Дејан Медаковић каже:“У свом незадрживом надирању из Поморавља ка северу, култура деспотске Србије пресудно је утицала на изградњу читавог венца манастира на потезу који се простире од Фрушке горе преко Јужног Баната до Темишвара и Арада. Запањује чињеница да тај венац чини око 30 манастира, од којих је половина никла на обронцима Фрушке горе“.

Манастири су у том питомом фрушкогорју и његовој подгорини грађени као уточишта српских деспота и монаха из далеких немањићких задужбина и ктитора из манастирске околине а често су данашње цркве и конаци грађени на темељима скромнијих грађевина.

Подизани су као ново тежиште српске културе и духовности које се пред турском војском преместило у ондашњу јужну Угарску.

У време настајања фрушкогорских манастира Срем је припадао тадашњој Угарској у коју се склања избегло српско становништво већ после Косовске битке (1389). Поједина места у Срему, пре но што су на њима настали православни манастири, припадали су католичкој цркви. Власник Врдника била је Калачка бискупија, Бешеново је припадало бенедиктинској опатији у Гргуревцима, а Раковац месном самостану истог реда. И имена православних манастира Ремете и Фенек такође указују на несрпско порекло ових топонима.

 

<<претходна следећа>>