Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Вучић у Бриселу: „Нико није превелики оптимиста“

Вучић у Бриселу: „Нико није превелики оптимиста“

Председник Србије после састанка са Хашимом Тачијем уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини каже да су данас отворени разговори о дугорочнијим односима Срба и Албанаца.

Председник Србије такође је током састанка отворио питање хапшења Богдана Митровића у Сувој Реци.

Од конкретних питања, која су већ била део дијалога Београда и Приштине, потврђен је договор о правосуђу, најављено отварање Моста на Ибру до краја године и констатовано да по питању формирања Заједнице српских општина Приштина није начинила никакав напредак, рекао је председник Србије новинарима у Бриселу.

Вучић је истакао да би решење историјских односа Срба и Албанаца много значило и за Београд и за Приштину, те да ће се ти разговори наставити, мада, истакао је, нико није превелики оптимиста.

„Да ли желимо или видимо прилику од 1 или 2 одсто да решимо наше истроијске проблеме који трају готово 300 година? Ту малу шансу видимо и зато ћемо се за решавање проблема борити свим срцем и свом снагом, ма како те шансе биле не превелике“, објаснио је он.

Вучић је рекао да је најбоља дефиниција данашњих разговора да су били отворени и да су вођени око свеукупних регионалних питања, посебно односа Београда и Приштине.

Он је истакао да је је оно што је најважније да се воде разговори око дугорочнијег, стабилнијег решења у односима Београда и Приштине, Срба и Албанаца уопште, и да су у отвореним разговорима изнете наше идеје и виђења на на коректан начин поштујући другу страну, и једни и други, пред представницима ЕУ, разумевајући да би решавање тог проблема значило много и за Београд и Приштину, и два највећа народа на Западном Балкану.

Разговори, како је казао, биће настављени на на различите начине и телефонским контактима, шатл дипломатијом, и у Њујорку где ће обе стране имати више важних састанака.

Додао је да је могуће чак да неки састанци буду одржани заједно, али да то зависи да ли ће бити могуће у просторијама ЕУ да се оргазује или не.

„Чешћи сусрети су пред нама, да видимо може ли нешто да се уради. Нико од нас није превелики оптимиста, али поновићу што сам рекао свима у Београду и Хашиму Тачију, као и Могерини, да ако имамо један или два одсто шансе да некакав договор постигнемо вреди да то пробамо, због наше деце и будућности“, поручио је Вучић.

Казао је да је данас било речи о Заједници српских општина и да су он и Марко Дјурић констатовали да ту немамо помака и напретка.

„Инсистирали смо на томе и наставићемо да то чинимо. Али ако можемо сви заједно и нека већа питања да решимо, онда би и то питање било решено“, подвукао је он.

Вучић је истакао да нема никакве промене формата у дијалогу Београда и Приштине.

„Ми не радимо билатерално, иако немамо ништа против да разговарамо једни са другима и када смо сами. Радимо под окриљем ЕУ, Унија је та која организује наше сусрете. Да ли ћемо се наћи у Њујорку, Бриселу, на Марсу или негде друго, ово сам метафорички рекао, то ће бтии под окриљем ЕУ. Она је покровиотељ наших разговора и под чијим окриљем се води разговор и тако ће остати у бдуућност“, нагласио је Вучић.

Он је оценио и да је хапшење Богдана Митровића врхунац лицемерја и да се није смело догодити.

„У питању је човек који има три ћерке и два сина, који је тамо ишао много пута и пријавио се на листу. Интересантно је да га је пријавио комшија који му је узурпирао и одузео имовину. Пријавио га је после 18 година, ваљда плашећи се да ће му је тражити назад. То је врхунац лицемерја“, поручио је председник Србије Александар Вучић.

ТАЧИ: ЦИЉ ФИНАЛНИ ДОГОВОР
Косовски председник Хашим Тачи каже да нова фаза дијалога Београда и Приштине треба да доведе до „финалног договора“ који би ставио тачку на вековно непријатељство, а Србију и Косово приближио ЕУ чланству.

Тачи је оценио да сада постоји боља комуникација између Београда и Приштине. „Грађанима обе државе потребан је финални споразум две земље, који ће омогућити државама да напредују на путу ЕУ интеграција“, изјавио је Тачи у Бриселу.

Каже да је на састанку са председником Србије било речи о следећим корацима који воде ка новој фази дијалога о нормализацији односа и о помирењу.

„Дијалог и помирење су једини пут напред за две земље. Верујем да ћемо у овом духу радити и убудуће и да ћемо доћи до нових договора“, реако је Хашим Тачи.

Он је пренео да је на састанку договорена финализација процеса инетграције правосуђа на Косову до 17. октобра 2017. године.

Истовремено, Тачи каже да ће у оквиру „нове фазе дијалога“ бити размотрена „преостала питања“ као би, према његовим речима, што пре дошло до финалног споразума две земље, као и да тај процес има подршку и ЕУ и САД.

Председник Косова каже да очекује скоро формирање Владе и Парламента на Косову, као и јединственог тима који ће радити на новој фази дијалога. Хашим Тачи каже да ће у наредним недељама и месецима бити више састанка њега и председника Србије Александара Вучића.

ШТА ЈЕ ЗВАНИЧНО САОПШТЕНО

Споразум о правосуђу Београда и Приштине биће у потпуности примењен 17. октобра, сагласили су се Вучић и Хашим Тачи, саопштила је високе представнице ЕУ за спољну политику.

Вучић и Тачи су истакли посвећеност почетку рада на новој фази дијалога између Београда и Приштине за нормализацију односа и помирење, о чему су се договорили на прошлом састанку 3. јула, а рад на томе ће се наставити у наредним недељама, наводи се у саопштењу објављенон на сајту службе Високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност.

„Обе стране данас су договориле крајње кораке за примену споразума о правосуђу Београда и Приштине, који је постигнут у оквиру дијалога којим посредује ЕУ“, наводи се у саопштењу.

Како се објашњава, 17. октобра ове године, судије, тужиоци и правосудно особље биће интегрисани у косовско правосуђе.

„Интеграција судског особља омогућиће да правда буде остварена широм Косова и, нарочито, у региону Митровице“, каже се у саопштењу Могеринијеве.

Висока представница, која је била домаћин неформалног радног доручка Вучића и Тачија у згради Европске спољнополитичке службе, поздравила је „обновљену посвећеност“ Вучића и Тачи том процесу.

Шефица европске дипломатије је поновила да су ЕУ и она лично у потпуности посвећени европској перспективи „Србије, Косова и читавог региона“ и да је напредак обе стране чврсто повезан са напретком у дијалогу Београда и Приштине.

ШТА СУ БИЛА ОЧЕКИВАЊА…
Председник Србије ће пренети званичницима у Бриселу да су разговори Београда и Приштине беспредметни ако косовске власти опструишу спровођење договора и спречавају повратак Срба хапшењима и подизањем оптужница, пишу „Вечерње новости“ од среде позивајући се на неименовани извор.

Извор дневника тврди да ће Вучић осим те поруке инсистирати и на разговорима о „узурпираној приватној и државној имовини на Косову, положају Српске православне цркве и безбедносним претњама за Србе на северу и југу Косова“.

„Новости“ пишу да су делегације Београда и Приштине спремиле спискове тема за наставак дијалога које имају мало додирних тачака и подсећа да званичници Европске уније „на сто стављају само оно око чега се постигне општа сагласност“.

Циљ састанка јесу консултације око припрема за нову фазу дијалога у процесу нормализације односа Београда и Приштине, сазнаје Тањуг из извора блиских кабинету Могеринијеве.

У Бриселу кажу да ће предстојећи састанак Вучића и Тачија, уз посредовање високе представнице ЕУ, бити „неформалне природе“, без евентуалних „коначних решења“, а у циљу „консултација и наставка започетих припрема на покретању нове фазе дијалога“.

Истовремено, у Бриселу напомињу да очекују да до нове рунде дијалога Београда и Приштине дође чим се формира нова влада у Приштини и позивају косовске политичаре да што пре заврше тај посао.

 

mondo.rs