Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Регион » Вучић и Тачи данас с Могерини у Бриселу

Вучић и Тачи данас с Могерини у Бриселу

Председници Србије и самопроглашеног Косова, Александар Вучић и Хашим Тачи, данас ће у Бриселу „разменити мишљења“ о наставку дијалога о нормализацији односа са шефицом европске дипломатије, Федериком Могерини.

„Висока представница Федерика Могерини биће домаћин нефомалном састанку између председника Србије Александра Вучића и председника Косова Хашима Тачија. Вучић и Тачи ће разменити мишљења о наставку дијалога о нормализацији односа, имајући у виду договор из јула када је договорен почетак припрема „нове фазе дијалога“, изјавила је у среду портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић.

Она је рекла да је овај посао у току и да данашњи састанак треба да се „види у том контексту“.

Висока представница и два председника размотриће и примену договора који су до сада постигнути у дијалогу, најавила је Коцијанчић.

Prećutno u novom formatu
    U Briselu ni ovoga puta nisu želeli da komentarišu činjenicu da se format dijaloga između Beograda i Prištine praktično već promenio sa nivoa premijera na nivo predsednika.Naglašava se da je na dve strane da se dogovore o samom formatu razgovora, ali da iza svake strane mora postojati vlada, koja će da omogući rad i podršku u okviru dijaloga.

Председник Србије ће пренети званичницима у Бриселу да су разговори Београда и Приштине беспредметни ако косовске власти опструишу спровођење договора и спречавају повратак Срба хапшењима и подизањем оптужница, пишу „Вечерње новости“ од среде позивајући се на неименовани извор.

Извор дневника тврди да ће Вучић осим те поруке инсистирати и на разговорима о „узурпираној приватној и државној имовини на Косову, положају Српске православне цркве и безбедносним претњама за Србе на северу и југу Косова“.

„Новости“ пишу да су делегације Београда и Приштине спремиле спискове тема за наставак дијалога које имају мало додирних тачака и подсећа да званичници Европске уније „на сто стављају само оно око чега се постигне општа сагласност“.

Циљ састанка јесу консултације око припрема за нову фазу дијалога у процесу нормализације односа Београда и Приштине, сазнаје Тањуг из извора блиских кабинету Могеринијеве.

У Бриселу кажу да ће предстојећи састанак Вучића и Тачија, уз посредовање високе представнице ЕУ, бити „неформалне природе“, без евентуалних „коначних решења“, а у циљу „консултација и наставка започетих припрема на покретању нове фазе дијалога“.

Истовремено, у Бриселу напомињу да очекују да до нове рунде дијалога Београда и Приштине дође чим се формира нова влада у Приштини и позивају косовске политичаре да што пре заврше тај посао.

Вучић сумња у постизање договора о КиМ

„Дијалог је обавеза и Србије и Косова. Ми очекујемо да и нова влада преузме те обавезе“, каже неименовани званичник ЕУ за Тањуг.

Тањугови извори такође подсећају да су се током претходног састанка, почетком јула ове године, две стране договориле да почну са припремама за отварање „нове фазе дијалога“.

Председник Србије Александар Вучић тада је најавио да ће се она бавити „суштинским стварима“ и дугорочним решавањем односа Срба и Албанаца, а у међувремену је у српској јавности покренуо унутрашњи дијалог о Косову и Метохији.

Дипломатски извори Тањуга у Бриселу напомињу да међу договореним тачкама Бриселског споразума има оних које су примењене, оних које су у „фази имплементације“, као и – „и даље отворених питања“.

У ЕУ се као и даље отворена питања из Бриселског споразума наводе формирање Заједнице српских општина и енергетика.

 

mondo.rs