Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Археолошки скуп у Сремској Митровици
vojvodina.gov.rs

Археолошки скуп у Сремској Митровици

сирмијум сирмиум царска палата сремска митровица војводина гов рс
vojvodina.gov.rs

Сремска Митровица од данас, па наредних дана, биће центар археологије и сусрета стручњака из те области који долазе из неколико земаља.

Током два дана биће одржана бројна предавања о налазиштима, просторним плановима, али и колективни обиласци истих. Оно што свакако се очекује да ће највише пажње привући и након ове манифестације јесу 3Д прикази најзначајнијих локалитета у некадашњем Сирмијуму.

Манифестацију „Архест отворени дани“ отворио је градоначелник Владимир Санадер. Циљ је приказати јавности резултате овог пројекта.

Пројекат представља наставак раније започетих активности реализованих кроз неколико међународних пројеката током којих су се усагласили приступи и развио план сарадње.

Партнерство је сачињено од четири важна археолошка налазишта из римског периода (Аквилеја, Емона, Сирмијум и Виминацијум) којима руководе различити типови институција са заједничким циљем – унапређење презентације израдом 3Д реконструкција уз промену приступа и начина комуникације са посетиоцима.

Првог дана у Царској палати отворена је изложба фоторафија Вечитог пута италијанског аутора Ђанлука Барончелија.

Затим је приказана 3Д реконструкција археолошких налазишта укључених у руту. То је Базилика Светог Димитрија, последња у низу цркава које су у Сирмијуму откривене, унутар градских бедема, затим Царска палата, део остатака касноантичког империјалног комплекса откривеног 1957.

Ту су пронађени неки од најрепрезентативнијих и најбоље очуваних мозаика Сирмијума, затим фреско и архитектонске декорације, као и инсталације система подног грејања.

Завод за заштиту споменика културе сутра ће организовати и обилазак пет археолошких локаллитета Сирмијума, са стартом у Градском парку.

Укупна вредност пројекта је око 330.000 евра од чега је 60 одсто средстава обезбеђено из фондова Европке уније, а преостали износ из државних и регионалних фондова. Подршку у реализацији пружио је и Град Сремска Митровица.

rtv.rs