Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » И у ЕУ има увоза јефтиног меда
freeimages.com

И у ЕУ има увоза јефтиног меда

мед јпг
freeimages.com

Пчелари у Хрватској бију битку за домаће тржиште, јер се тешко носе са конкуренцијом увозног јефтинијег меда. Тржиште Европске уније им је недоступно и кажу да је парадокс да су на то тржиште извозили више док Хрватска није била чланица ЕУ.

Улазак Хрватске у Европску унију није донео бољитак хрватским пчеларима, јер уместо да им је то олакшало излазак на јединствено европско тржиште десило се супротно-увозни, јефтинији мед, стигао је пред хрватске купце.

Ушао је у Хрватску мед који је јефтинији од нашег домаћег, уместо да се десило обрнуто да је наш мед добио бољу цену и отворено европско тржиште. Парадокс је да смо на тржиште ЕУ извозили више пре него што смо постали чланица. Значи јефинији мед из различитих земаља је преко наших откупљивача и трговаца покупљен и пласиран на хрватско тржиште„, каже Далибор Аћимовић, председник Пчеларске удруге „Барања“ из Белог Манстира.

Из Украјине је у Европу прошле године дошло 36.000 тона меда. Од тог меда у Хрватску је стигло 1.500 тона, а у Мађарску 2,3.000 тона. То је мед који кошта два евра„, каже Стипан Ковачић, одгајивач матица из Дарде.

Иако као произвођачи имају субвенције за пчеларску производњу хрватски пчеларима то не обезбеђује купце, па су процене да ће велики број пчелара бити приморан да одустане од ове производње.

На овим нашим просторима услед недостатка послова преферира се пчеларство, док у другим земљама нема пуно професионалних пчелара, јер је то изузетно ризично занимање„, каже Аћимовић.

Већина држава у Европи не производи довољно меда већ га увози, а њихов домаћи мед је заштићен самим тим што га нема довољно. Проблем је што смо ми земља у којој имамо вишка меда„, каже Ковачић.

Хрватска годишње произведе између пет и осам хиљада тона меда. Извезе се око хиљаду тона, а Хрватску стигне више од 1.000 тона увозног меда. Наши саговорници проценују да ће за десет година опстати тек сваки десесети хрватски пчелар.

rtv.rs