Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Ђурић и Удовичић најавили тужбу против Уефе

Ђурић и Удовичић најавили тужбу против Уефе

Фудбалски савез Србије тужиће Уефу Међународном суду за спортску арбитражу у Лозани због одлуке да прими у чланство Косово, најавили су директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и министар омладине и спорта Вања Удовичић. Одлука о пријему Косова је резултат политичких притисака, рекао министар дипломатије Ивица Дачић.

Untitled

На заједничкој конференцији за новинаре после одлуке Уефе да Фудбалски савез Косова буде примљен у ту организацију, Ђурић и Удовичић су поручили да је том одлуком погажено право, бачен под ноге Статут Уефе, а спорт стављен у функцију политике.

Ђурић је рекао да ће држава помоћи Фудбалском савезу Србије како та одлука не би прошла глатко и онако како су замислили сепаратисти.

Та одлука, према његовим речима, могла би да се испостави као увод у нове поделе у кући европског фудбала, да отвори многа друга питања, будући да већ постоји интересовање савеза других територија за чланство у тој организацији.

„Ово отвара Пандорину кутију“, рекао је Ђурић, наводећи да Србија на својој страни има 24 државе које су директно биле против уласка Косова у Уефа и још две које су биле уздржане.

Ђурић је навео да и чињеница да је 11 држава које су признале Косово данас гласало против одлуке Уефе говори да је свест спортиста и спортских савеза на високом нивоу.

Како је додао, противничка страна је изгубила јер није успела у тежњама да се промени статут Уефа у коме и даље стоји да само чланице УН могу да буду чланице те организације.

То је главни аргумент, уверен је Ђурић, због кога одлука мора да падне у Лозани.

Ђурић је нагласио да ће сви наши клубови са Косова и Метохије наставити да се такмиче у оквиру Фудбалског савеза Србије, а најавио је да ће држава наставити да их помаже.

„Имају илузију ако икад помисле да ћемо престати да се боримо. Никад нећемо изгубити док се боримо“, истакао је Ђурић.

Удовичић је навео да одлука Уефе отвара Пандорину кутију, али и неке нове апетите и руши све принципе за које се Уефа борила.

„Искористићемо све, па и личне контакте, како би се ова одлука оповргла“, рекао је Удовичић, наводећи да се сад очекују преговори на високом нивоу по том питању.

Данашњом одлуком, према његовим речима, губи спорт и то је конкретна порука да политика постоји у спорту на међународном нивоу.

Упитан да ли ће евентуално Србија бојкотовати такмичења, Удовичић је рекао да није ни време ни место да се такве одлуке прејудицирају.

И за Удовичића је заустављање мењања Статута Уефа показатељ да је Србија на добром путу и да има подршку, као и да је то почетак даље борбе.

Дачић о одлуци УЕФА

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да је пријем Косова у Европску фудбалску унију само још једна опомена да живимо у свету интереса и политике, а не права и правила.

У писаној изјави, Дачић је рекао да Србија мора да се реално и рационално односи према чињеници да је могуће да се у случају Косова крши чак и Статут Уефа, само да би се остварила обећања спонзора косовске независности.

„На нама је да се боримо за што бољу позицију у том свету, за нове и старе пријатеље, за подударност наших и туђих интереса, и, у свему томе, наравно, за конзистентност наше политике, која у једној ствари сигурно неће правити компромисе. Ми сами нећемо признати Косово.

Све остало је, као што смо и данас видели – могуће“, навео је Дачић. Дачић је додао да Фудбалском савезу Србије остају правна средства оспоравање и нестатутарне одлуке пред судом, али да је евидентно да је та одлука политичке природе и резултат великог притиска политике.

„У томе, ипак, нису у потпуности успели, јер Косово од 54 чланице није признало само 16 земаља, а добили смо 24 гласа, док за Косово није гласало чак десет чланица из земаља које су признале Косово“, изјавио је Дачић.

Фудбалски савез Косова постао је 55. члан Европске фудбалске уније, после тајног гласања на Конгресу у Будимпешти, иако претходно није промењен Статут Уефе.

Косово је примљено простом већином гласова јер је, од 54 чланице, добило 28 гласова. Против су била 24 савеза.

РТС