Почетак » Вести » Вршац: Тражи се уклањање одсечене турске главе
Грбови Вршца и Кикинде

Вршац: Тражи се уклањање одсечене турске главе

Грбови Вршца и Кикинде
Грбови Вршца и Кикинде

АЛИ са грба Вршца. Наиме, грб Вршца је већ преко 200 година печатњак са повеље слободног краљевског града, који је Вршац добио 1804 године. На њему је стилизовани приказ вршачког замка, брега, града и винограда, а на врху је рука Јанка Халабуре, српског јунака из Банатског устанка који је на мегдану одсекао главу команданту посаде замка, који је тада био турска утврда.
Часни бој у којем су се два команданта сукобила и на тај начин спречила погибију својих људи, данас некоме смета. Иако се слични прикази налазе у неколико грбова градова у Војводини, на пер Kикинде.
Ова иницијатива групе грађана довела нас је до чињенице да Вршац у опште и нема грб, већ за грб сматра печат или амблем, што би можда требало да доведе до правилног редизајна грба.
Проблем грба се компликује и чињеница да је другачије приказан у књизи „Kава Хаг д.д.“, Загреб, 1939 где је приказан не у округлом облику него на штиту, што би хералдички било исправно.

Руски крст означава победу над Татарско-Монголским освајачима
Руски крст означава победу над Татарско-Монголским освајачима

Међутим овде није реч о хералдици, или бризи за правилан изглед грба. Реч је о савременом виду силовања историје и реалности. Савремена “политичка коректност” почела је да диже главу и у нашем окружењу. Овакав грб нису дирани ни Монархисти 1918 године, ни Немачки окупатори 1941 године ни послератна власт. Шта више она га је 1964 додатно озваничила. Све идеологије до сада га у опште нису дирале, али свемоћна политички-коректна европејска мода – све може!
Истини за вољу можемо да кажемо прво шта означава та одсечена тусрка глава на грбовима. Она је веома заступљена на грбовима по Војводини, Словачкој и Мађарској и Немачкој, и не означава варварство него борбу против доминација Турске и борбу за слободу окупираних народа. Тако се налази на многим како обласним, гардским тако и породичним грбовима.
Положај руке са одсеченом турском главом налази се на врху грба Вршца. Хералдички он означава “круну” то јест највиши део грба, који даје суверенитет грбу и оном чији је.
Тако, Вршац је тај грб и свој краљевски статус добио – како грб каже – због своје доследности у борби против турских агресора и освајача.

Племићки грбови Немачке и Мађарске
Племићки грбови Немачке и Мађарске

Дакле није реч о неком варварском чину. У осталом шта рећи за породични грб немачке племићке породице Шварценберг која у њему има одсечену турску главу којој врана копа очи, или мађарске племићке породице Харшањи где витез држи одсечену турску главу?

Па чак и да је све тако, да група грађана сматра да грб Вршца није примерен модерном времену, то сувише подсећа на “политичку коректност” у САД где се забрањују заставе конфедерације јер их неки сматрају увредљивима, иако оне означавају историјску традицију.

И да закључимо са једним једноставним предлогом решења које су применили Руси:
Наиме, пошто је реч о симболу бробе против татарско-монголске инвазије, треба применити решење које постоји и функционише.
Руси и православна црква и култура имају комбинацију крста и турског полу месеца, на тај начин да крст стоји доминантно изнад пораженог турског полу месеца, и као таква комбинација налази се на многим храмовима широм Русије. Стога ево контра предлога:
Kрст над полумесецом! Једноставно и речито решење, без крви.
Док и крстове нису скинули са цркава. Могу неког да увреде, далеко било!

Александар Kиш