Почетак » Вести » Почетак краја Шенгена: И Аустрија се „оградила“

Почетак краја Шенгена: И Аустрија се „оградила“

531711_tan2015-9-16-125444652-0_f-620x330

Аустрија је у понедељак почела припреме за постављање металне ограде у дужини од 4 километра на граници са Словенијом како би боље контролисала пролазак миграната, што је први такав случај између две земље у Шенгенском простору.

Аустријска коалициона влада између социјалдемократа и конзервативаца објавила је 13. новембра, пре терористичких напад у паризу у којима је убијено 130 људи, да ће у дужини од 3,7 километара поставити ограду високу 2 метра, без бодљикаве жице.

Припремни радови су почели на граничном пријелазу Спилфелд, на југу земље, постављањем носача, јављају светске агенције.

Аустријска влада је објавила да ће ограда моћи да се „брзо уклони“ и да је „одговара Шенгену“.

Ипак, ова ограда ће ипак бити прва таква између две земље у простору слободног кретања, који је једно од најважнијих достигнућа ЕУ и чија је будућност доведена у питање због миграционе кризе и претњи терористичким нападима.

Након Мађарске, која је јесенас постављањем бодљикаве жице у целости затворила за мигранте своју границу са Србијом, а затим и са Хрватском, Словенија се у новембру оградила бодљикавом жицом према Хрватској, али и даље пропушта мигранте и избеглице.

Независне новине