Почетак » Вести » Курир: Претплата за РТС ипак 500 динара?

Курир: Претплата за РТС ипак 500 динара?

РТС и РТВ траже да их држава делимично финансира са четири милијарде динара, а висину ТВ таксе ће одредити тек кад виде колико новца ће добити

БЕОГРАД – Влада Србије поднела је Предлог закона о измени Закона о јавним медијским сервисима којим је предвиђено да се за РТС и РТВ у 2016. години издвоји четири милијарде динара из буџета.

Међутим, изменом закона није предвиђено колико ће износити ТВ такса! Иако је премијер Србије Александар Вучић пре мање од месец дана изјавио да ће такса бити 150 динара како би се грађани што мање финансијски оптерећивали, могуће је да телевизијска претплата за Јавне сервисе ипак буде 500 динара.ж

– Послали смо Министарству културе и информисања предлог измене овог закона како бисмо и даље могли делимично да се финансирамо из буџета Србије, не само када су у питању неки велики пројекти. Ако добијемо те четири милијарде, управни одбори РТС и РТВ ће сести и заједно се договорити о прихватљивој висини ТВ таксе. ТВ такса може највише бити 500 динара, а уколико буде могућности, испоштоваћемо препоруку премијера да то буде 150 динара. У сваком случају, настојаћемо да такса буде што мања – каже Зоран Поповић, председник УО РТС, и додаје да је важно да се реши систем наплате таксе.

Подсетимо, РТС је од 1. јануара 2016. године требало да се финансира искључиво од сопствених прихода и наплате таксе, а да престане финансирање из буџета. Колика ће бити цена претплате, пре свега зависи од тога да ли ће и колико новца РТС и РТВ сада добити из буџета. Међутим, ујдурма око ТВ претплате и давања државног новца за сервисе који треба да буду независни од власти само продубљују гнев у јавности. За економисту Александра Стевановића много је и један динар претплате за нешто што, како каже, не користи и за шта зна да се налази под директним утицајем државе.
– Поред тога, у пракси смо приметили да је јавни сервис увек слуга оних који имају већину у парламенту, а то ће ретко ко желети новчано да подржи. На крају крајева, никако да добијемо одговор колико новца заправо треба РТС, зашто им треба толико новца и шта ће они произвести за новац који добију. Мислим да је 500 динара превише јер за 200 динара месечно можете добити 20 канала са одличним програмом – напомиње Стевановић.

Одговоре о коначној цени таксе покушали смо да добијемо и од Драгана Бујошевића, директора РТС, али је он, након што је чуо питање, прекинуо везу.

Раде Вељановски

НАСТАВЉА СЕ УТИЦАЈ ВЛАСТИ НА РТС

Најпогубније је, истиче професор ФПН Раде Вељановски, што примањем новца из буџета РТС остаје под утицајем власти.

– Мени се све ово чини много лоше и мислим да из целе те конфузије неће моћи да произађе стабилно финансирање јавног сервиса, а што је још горе, добијањем новца из буџета продужиће се утицај власти на РТС. Мислим да је велика грешка направљена брзинским доношењем Закона о јавним сервисима, где је на брзину унето и буџетско финасирање јавних сервиса – каже Вељановски.

Спутник