Почетак » Вести » Војводина » Бечеј: Нема свињокоља без салчића

Бечеј: Нема свињокоља без салчића

salcici-pecivo-poslastica_660x330

Време је свињокоља који су незабилазни део свакидашњице мањих средина. Тачно се зна ко шта ради и ко је мајстор да надене кобасицу, шварглу, хурку, џигерњачу или осоли шунку и сланину. Треба ли и рећи да су носиоци параде мушкарци.

 

У породици Пескаров у Бечеју деценијама су свињокољи мали празници. Док мушкарци потврђују своје умеће у обради свињетине, домаћица куће Марија одржава традицију породице Пескаров. И ове године спрема штрудле са маком, орасима и вишњама и, каже посластицом над посластицама, салчиће пуњене пекмезом од кајсија и шљива.

„Салчиће сам учила да правим од своје свекрве и мужевљеве стрине. Оне су биле из Баната. Сваки свињокољ су традиционално правиле и било је увек јако лепо. Салчиће су сви јако чекали после вечере. Јер, за њих треба мало више времена да се направе и испеку. Увек су ишли после вечере која се састојала од чорбе, ћевапа, хурке, кобасице, паприкаш, печена пиринџара а на крају салчићи“, прича Марија Пескаров.

А добре салчиће, открива нам Марија, може да направи само онај ко јако ужива у њима. А то јако односи се и на количину јер не сме да фали. Рецепт за салчиће познат је свим домаћицама. Отприлике.

„Обавезно правим са, отприлике две киле брашна, два квасца, два јогурта, око пола литре млека у које додам и вруће воде, соли шећера, а меша се као редовно укисело тесто. Жуманца ставим у отприлике пола киле сала и све помешам“, открива нам рецепт за добре салчиће Марија Пескаров.

Завршни чин укусних салчића је печење у отприлике врућој рерни и комотном времену које се ослања на искуство домаћице. Нисмо дочекали вечеру да снимимо уживање гостију али по нестрпљивим погледима пријатељице да проба овогодишње салчиће схватили смо да се у Маријино умеће итекако верује.

РТВ