Почетак » Вести » Паори траже састанак са Вучићем

Паори траже састанак са Вучићем

paori blokada putevi protest traktori_660x330

Председник Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш изјавио је данас да су паори и званично данас предали преко писарнице у Влади Србије захтев за састанак са премијером Александром Вучићем.

Киш је за РТВ објаснио да су се пољопривредници одлучили на званично обраћање Вучићу, пре одлуке о, како је истакао, радикализацији протеста.

„Нисмо сигурни да је председник Владе Србије сасвим упознат са ситуацијом и разлозима због којих протестујемо већ две недеље“, казао је Киш.

Он је додао и да је у току усаглашавање писма које ће пољопривредници упутити Заштитнику грађана Саши Јанковићу.

„Тражићемо од њега тумачење о томе да ли имамо право да изражавамо своје незадовољство протестном вожњом, у чему нас полиција и даље спречава, а указаћемо му као грађани, да нам се законом угрожавају права“, објаснио је Киш.

Председник Асоцијације пољопривредника је навео и да паори протестују већ 14 дана и да немају намеру да одустану од захтева да се Закон о изменама и допунама закона о државном пољопривредном земљишту повуче из процедуре.

„Након што смо спречени да тракторима дођемо испред Пољопривредног факултета у Новом Саду, предали смо у петак и званичан позив за састанак градским челницима у Новом Саду. Намера нам је да, као у Кикинди, Врбасу, Зрењанину, Сенти и Кањижи упознамо руководство локалне самоуправе са разлозима нашег протеста и тражимо од њих да се изјасне по том питању, али и да јасно кажу са колико земље локална самоуправа располаже“, казао је Киш.

Одговор новосадског градоначелника Милоша Вучевића, према његовим речима, још увек није стигао, а трактори који су кренули ка Новом Саду заустављени су у Змајеву, јер нису имали потврду да ће бити примљени на разговоре у Градској кући.

Пољопривредници протестују и у другим местима у Војводини. Они траже повлачење спорног законског решења из процедуре, замерајући то што ће се њиме омогућити странцима да купују земљу у Србији када почне примена Споразума о стабилизацији и придруживању, као и то што је њиме предвиђено да ће се 30 одсто државног пољопривредног земљишта у свакој локалној самоуправи издавати само правним лицима по, како су оценили, нетранспарентним условима, на 30 година.

Ртв