Почетак » Вести » Британски историчар: Путин не прави нови СССР, већ Русији враћа статус светске силе

Британски историчар: Путин не прави нови СССР, већ Русији враћа статус светске силе

4142635

БРИТАНСКИ историчар Орландо Фајџес оценио је да су Руси привикли да живе у стању „моралне амнезије” и да зато затварају очи пред непријатним моментима сопствене историје.

Он је – у интервјуу аустријском листи Die Presse – нагласио да Владимир Путин не позива Русе да се „не убијају због прошлости”, већ да се крећу напред:

„Путин не покушава да обнови СССР, него да Русији врати статус велике силе. У Русији није било никаквог колективног памћења јер је оно било угушено. Његово место је заузела званична историја совјетизације са победом над фашизмом. А потом се појавио Путин који је бојавио: не убијајмо се због своје историје, живимо даље”.

Британски историчар уз ово указује да је у „посттрауматском друштву”, попут руског, постојала „потреба да се заборави старо и да се иде даље”.

Фајџес овоме додаје: „Путину заиста није потребан СССР. Он жели да од Русије направи светску силу и да јој врати самосвест. Руска самосвест је утицала да совјетски војници у Другом светском рату буду спремни на саможртвовање, а данас ће бити разлог што санкције против Русије неће имати ефекат који жели Запад”.

Фајџес посебно указује да економски проблеми не утичу на Путнову популарност јер наступа са девизом: „Нећемо се продати, ми смо Руси!”

Британац тврди да је својеврсна трагедија Русије што је постала империја пре него што су Руси постали нација:

„Можда Русија исувише касно постаје национална држава”.

Факти