Почетак » Вести » Друштво » Интервју » Бранислав Лечић: Профит постаје страст!

Бранислав Лечић: Профит постаје страст!

Branislav_620x0

Глумац о новој представи „Нора!“ нобеловке Елфриде Јелинек, Браниславу Нушићу који је препознао да је људска слабост вечна

ДА нема лека без смеха, показује Лека, играјући у представи „Рођендан господина Нушића“. Али, како лечити „рањене“ од капитализма, поготово либералног? То треба да открије нова представа „Нора!“ нобеловке Елфриде Јелинек, у којој такође учествује Бранислав Лечић.

О капитализму у коме је човек често мала и несрећна појава, о вечном Нушићу и оном што му је обележило протеклу недељу, разговарамо са нашим популарним глумцем.

* Капитализам покреће развој, али и уништава друштво и појединца.

– То је систем у коме човек јесте неки циљ, али и функција. Док год има циља да се нешто човечанско у том систему оствари, вреди се борити. Кад он постане функција, онда значи да смо поражени. Све се своди само на производњу и потрошњу.

* Где се човек у том светском поретку полако, али сигурно, губи?

– У профиту. Профит је таква врста страсти и моћи која почиње да замењује неке наше природне нагоне. Лик кога играм у комаду каже: „Капитал је оно једино што непрекидно тежи размножавању, а да притом никад не губи лепоту!“

* Како капитализам утиче на сферу културе?

– Утиче тако што је човек третиран као потрошачка животиња, која и у тој сфери има одређене потребе. Али, те потребе припадају, пре свега, одређеној класи. Ако нема средње класе, или више средње, култура је потпуно поражена. Зато што, условно речено, пролетаријат има толико мало прихода да гледа једино само да преживи. А култура је ту само луксуз.

* Да ли је и Нушић „умешан“ у све ово што нам се дешава у новом поретку?

– Он је увек био умешан анализирајући наш карактер и време у коме живимо, препознајући да је људска слабост вечна. Нушић је написао нешто што ће да траје докле траје и човек.

* Да ли ваша ћерка Ана полако креће вашим глумачким стопама?

– Немам тај утисак. Ја никога ни на шта не наговарам. Сматрам да она има предиспозиције и таленат, али велико је питање да ли ће се упутити у глумачке воде.

* Ако се упути, шта бисте јој саветовали?

– Оно што кажем и сваком младом глумцу. Да би се дошло до остварења жеља, треба имати много упорности, воље и рада.

* Шта вам је још обележило протеклу недељу?

– Мој син Лав, моје сунце, кога сам сваког јутра водио у обданиште и тако дивно са њим причао у колима.

Новости